Siker

A szemét tele van arannyal

Miért hajlandók a japánok hosszú sorállásra, amikor le akarják adni kiselejtezett telefonjaikat a tokiói olimpia szervezőinek?

Kevesen tudják, de a 2016-os riói olimpia érmei kis részt újrahasznosított hulladékból készültek. A 2020-as tokiói játékok szervezői elhatározták, hogy az összes érmét kidobott telefonokból és elektromos készülékekből visszanyert fémből készítik. Mert ezek a készülékek tele vannak nemesfémekkel, de azokat nem is olyan könnyű kiolvasztani belőlük. Mindenesetre, be lehet mutatni, hogy milyen ostoba az emberiség, amikor eldobja az egyszer már kibányászott és feldogozott ásványkincseit.

riomedal

Sokáig kérdéses volt, hogy összegyűlik-e a japánoknak a kellő mennyiségű fém. A 2.700 kiló bronz hamar összejött, az aranyat és az ezüstöt most is gyűjtik még, de a japán lakosság lelkesen viszi a gyűjtőhelyre elektromos kacatjait.

Aranyból több mint 30 kiló kell az érmékhez, ezüstből 4.100.

Az eddig megszokott hulladékhoz képest a legújabb évtizedek e-hulladéka igen veszélyes. Az elektromos készülékekben és az elemekben rengeteg nehézfém található, amelyek a szeméthalmokból a földbe mosódnak, és súlyosan mérgezik a vizeket. Bekerülnek a táplálékláncba, és végül erős rákképzők az emberi szervezetben.

Igazából erre akarják felhívni a japán szervezők a figyelmet különös érmeikkel, és nem arról van szó, hogy nem volt pénzük nemesfémekre, bár a rendezési költségek ott is az egekbe szaladtak.