Életmód

Hétvégén irány egy termálfürdő!

Egy termálfürdőben eltöltött nap igazi megnyugvást hozhat. Kikapcsol, ellazít, ráadásul az ásványi anyagokban gazdag víz sok bajra is gyógyír. Hazánk pedig termálvizekben igazi nagyhatalom!

Hála hazánk geográfiai adottságainak, nem kell messzire utaznunk, ha termálfürdőbe szeretnénk eljutni. Budapest a világon az egyetlen, ahol száznál is több termálforrás, illetve rájuk épülő kút található. De sorolhatjuk tovább nagy- és kisebb városainkat: Harkány, Sárvár, Zalakaros vagy épp Gyula.  Ma már nemcsak arról van szó, hogy a termálfürdőket jótékony hatásai miatt látogatjuk. Egyre több helyen ismerték fel, hogy a kikapcsolódást nyújtó élményfürdő is abszolút része lehet egy-egy gyógyfürdőnek. Így aztán a kicsik is, a nagyok is is megtalálják benne mindazt, amit szeretnek a vizes helyeken.

Pihenés a termálfürdőben (Fotó: Shutterstock)

Pihenés a termálfürdőben (Fotó: Shutterstock)

Mielőtt útra kelnénk egy gyógyfürdőbe, azért nem árt tudni, hogy melyik fürdő milyen vize milyen bajokra is lehet jó. Mert a kikapcsolódás mellett plusz energiát ad, ha jót is teszünk a szervezetünkkel.

Nézzük, szép sorjában!

Kénes víz – mozgásszervi panaszokra

Leggyakrabban ma is mozgásszervi betegségek esetén javasolják az orvosok a termálvizekben való fürdőzést. Főként reumásoknak, aztán csontritkulás esetén, a különböző végtagsérülések, protézisbeültetés után, ortopédiai műtéteket követően, bénulások, gerincsérvek esetén. Úgy mondják, a mozgásszervi bajokra legjobb a kénes víz. A kénes vizek közül elsőként a szakirodalomban Harkányt szokás emlegetni. Nem kevésbé híres és gyógyításra évszázadok óta alkalmas a Hévízi tó. Vizének speciális gyógyerejét a tó medrét borító tőzegrétegnek köszönheti. Egyesíti magában a szénsavas, a kénes, a kálciumos, magnéziumos, hidrogén-karbonátos és enyhe radonemanációt tartalmazó gyógyvizek kedvező tulajdonságait. Miként mozgásszervi panaszok gyógyítására ajánlják Csokonyavisonta, Kehidakustány, Sárvár, Harkány, Miskolctapolca–Barlangfürdő, Zalakaros, Gyula, Hajdúszoboszló hévizeit is. Budapesten pedig szinte valamennyi fürdő, a Király a Gellért, a Széchenyi, a Lukács és a Rudas vize is jótékony hatású.

Ha a fáj a has….

A nőgyógyászati kórképek közül a krónikus petefészek-gyulladás és a meddőség esetén figyelhető meg látványos eredmény a gyógyvizekben történő fürdőzés hatására. Hazánk mintegy ötven termál-, gyógy- és strandfürdőjében kezelnek nőgyógyászati panaszokat. Szakorvosi szempontból mindegyik elismert. A speciális kezelésekre szakosodott intézmények egyik legrégebbike a parádfürdői, ahol sok év szakmai tapasztalatait, a gyógyvizet és a korszerű fizikoterápia eredményeit felhasználva végeznek gyógyító, megelőző és rehabilitációs munkát. A kezelés lényegét az Európában is egyedülálló, Parádfürdőn fellelhető vasas-timsós gyógyvíz hatása adja, amely kifejezetten előnyös a női meddőség különböző formáinak, a változás korában jelentkező panaszok, nőgyógyászati krónikus gyulladásos állapotok megszüntetésére, műtéti beavatkozások elő- és utókezelésére, rehabilitációjára. A mesterséges megtermékenyítéshez is igénybe veszik Parádfürdőt, ahová számos szakklinika irányítja betegeit. De rendkívül jó eredményekkel dicsekedhetnek Csokonyavisonta, Csorna, Zalakaros, Hévíz, Kehidakustány, Sárvár, Igal, Szeged – Anna fürdő, Gyopárosfürdő, Gyula, Hajdúszoboszló is.

Látogatók az idén százéves Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda termálmedencéjében 2018. szeptember 8-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Az egyik legrégebbi gyógyfürdőnk a budapesti  Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda  (Fotó: MTI Fotó: Mohai Balázs)

 

Ha köhögsz vagy allergiás vagy

Légúti betegségek esetén hatékony a magas sótartalmú gyógyvizes inhalálás. Itthon is elérhető a Bükkszéken feltörő, magas sótartalmú gyógyvíz. A sós, párás kezelések jót tesznek az asztmásoknak, allergiásoknak, poros levegőjű helyen élőknek és dolgozóknak, vagy éppen a légutak hurutos megbetegedése esetén is. Hasonlóképpen jó hatású légúti, légzőszervi nyavalyákra a Miskolctapolca Barlangfürdő, mely egy sziklavájatból tör elő, színe áttetsző, nitrátos szagú, ereje a bőrt összehúzza, a lázat leviszi, az étvágyat meghozza. De hasonlóképpen ajánlható a csornai termálfürdő vize is magas sótartalma miatt. A vendégek hasonlóképpen gyógyulhatnak Csorna, Kapuvár, Bükkszék és a budapesti Gellért fürdő vizében is.

Rossz az emésztésed? 

A gyógyvizek eredményes alkalmazása emésztőszervi betegségek kezelésében több mint százéves múltra tekint vissza. A leghatásosabb gyógyvizek közé tartoznak a szulfátos, azaz keserűsós és glaubersós, valamint a kénes gyógyvizek. A szulfátos gyógyvizek egyes epebetegségekben rendelkeznek kedvező hatással. A keserűsó és a glaubersó a Hunyadi János és Mira gyógyvízben és a Ferenc József keserűvízben lévő hatóanyagok elfogyasztása után az epehólyagban pangó epe kiürül, ez a beteg panaszainak jelentős enyhülésével, csökkenésével jár. Az epeelválasztás fokozódása következtében az epehólyag friss epével töltődik fel. A parádi kénes gyógyvíz is rendelkezik epehajtó tulajdonsággal, elfogyasztása után mintegy negyedóra múlva epehólyag-összehúzódás következik be.

 

Bőrgyógyászati problémád van?

Az egyik legkellemetlenebb, nehezen gyógyítható bőrbetegség a pikkelysömör. A harkányi termálvíz pikkelysömörre kifejtett kedvező hatását már korábban megfigyelték a harkányi gyógyfürdőkórház orvosai. A tudományos igényű bizonyításra 2007-ben került sor, amikor kontrollált, vak kiértékelésű klinikai vizsgálat igazolta a korábbi tapasztalati tényt. Az eredmények alapján a Bőrgyógyászati Szakmai Kollégium elismerte a víz gyógyhatását, és az országos gyógyfürdő-igazgatóság a pikelysömörrel, mint eredményesen kezelhető betegséggel bővítette a harkányi gyógyvíz törzskönyvében szereplő indikációs területet. Hasonló hatásúak egyébként Csorna, Kehidakustány, Sárvár és a Miskoltapolca-barlang vizei is.

A Sárvári Termálfürdő 2018. augusztus 19-én. 50 éve, 1968. augusztus 20-án nyilvánították újra várossá Sárvárt. MTI Fotó: Varga György

A Sárvári Termálfürdő 2018. augusztus 19-én (Fotó: MTI Fotó: Varga György)

Vérszegénység, koraszülés ellen vasat

A vas elengedhetetlenül szükséges a vérképzéshez. A vashiány levertséget, fáradékonyságot, koraszülést okozhat. Az emberi szervezet vasraktára elég nagy. Ha egy egészséges férfi egyáltalán nem juttatna a normál táplálkozás során vasat a szervezetébe, akkor is csak nyolc év alatt alakulna ki vashiányos vérszegénység. Vagyis normális életmód mellett, különösen a férfiak esetében, nincs szükség vaspótlásra. Bizonyos élethelyzetekben, elsősorban nőknél azonban szükség lehet rá, hisz a terhesség alatt, szülés után, szoptatás alatt vagy erős menstruáció idején jelentősen csökkenhetnek a vastartalékok. A vasat azonban nem könnyű pótolni, mert a vaskészítmények nehezen szívódnak fel a szervezetben. Ezért szokták ajánlani a vasas fürdőket. A gyógyfürdőzés során a vas a bőrön át szívódik fel a szervezetbe, ez nőgyógyászati megbetegedések kiegészítő kezelése lehet. A vashiány okozta vérszegénység esetén ivókúrát is alkalmaznak. Vasas vízforrások: A parádi Clarissa- és István-forrás, a mohai Stefánia-forrás.