Konyha

Hagyományos vitaminforrások

Számos természetes vitaminforrás közül választhatunk a tabletták helyett, csak tudnunk kell, hogy miből is válogassunk.

A nélkülözhetetlen D-vitamin

Télen  sokszor érezzük, hogy fáradtak, álmosak vagyunk, pedig eleget aludtunk és betegek sem vagyunk. Ilyenkor ránktör a semmittevés, az egész nap a pokróc alatt pihenés, teázás vagy csak a sima lustálkodás vágya. Azonban a kötelezettségek elvégzéséhez nem engedhetünk meg ilyen luxust magunknak, ezért fel kell pörgetni magunkat. A sejtjeinket kell felgyorsítani, ami a vérkeringésünk doppingolásával munkába lendül. Ha ezt elérjük a sejtek több oxigént tudnak felvenni, és hatékonyabban dolgoznak. A napfény energiája kell ahhoz, hogy ösztönözze a test D-vitamin-termelését, ez akkor is megtörténik, ha felhők takarják az eget, csak elég időt kell a szabadban tartózkodnunk.

A napfény a legjobb d-vitamin forrás

A napfény a legjobb d-vitamin forrás

Télen a napsütéses órák száma csökken, így oda kell figyelned a D-vitamin-pótlásodra, ezért annyit tartózkodj a szabadban, amennyit az időd enged! Ezek ellenére szinte biztos, hogy szükséged lesz pluszban D-vitamin bevitelre, mert ez azon kevés vitaminok egyike, amit a szervezetünk nem tud előállítani. Napi húsz percet napfényen kellene tartózkodnod, hogy kellőképpen feltöltődj D-vitaminnal. Akik keveset jutnak ki a szabad levegőre, könnyen kerülhetnek D-vitamin-hiányos állapotba. A nap sugarain túl a D-vitamin más forrásból is pótolható, kiváló erre, ha a heringet vagy lazacot, esetleg gombát, illetve a tyúktojást fogyasztasz.

D vitamin források

D-vitamin források

A szervezet pajzsa, a C-vitamin

A tél sajnos a gyenge szervezet miatt általában a betegségek évszaka, ezért C-vitaminra is szüksége van a szervezetednek. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, hozzájárul a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó T-sejtek egészséges működéséhez. Mivel főzés során a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmának nagy része elvész, a legjobb nyersen fogyasztani ezeket az élelmiszereket. Fontos az antioxidáns védelem is. A szervezetben a különböző anyagcsere-folyamatok során szabadgyökök keletkeznek, melyek káros molekulák. Az antioxidánsok ezeket a szabadgyököket képesek hatástalanítani. A legjobb C-vitamin források a kivi, a narancs, a banán, a paprika, a csipkebogyó és a paradicsom is.

C vitamin források

C-vitamin források