Bűnügy

Repülős Gizi most nagyon messzire szállt

Bár a nevét mindenki ismeri Magyarországon, igazi élete nem kívánkozik filmre. Legendájának viszont ott a helye Whiskysé mellett.

„Soha életemben nem ültem repülőn” – állította magáról Kosztor Sándorné Bodnár Gizella, ismertebb nevén Repülős Gizi. Mindenki úgy tudja – mert úgy írták a lapok, és később az életéről szóló könyvek is –, hogy a 40-es, 50-es években még létező magyarországi helyi járatokkal járt városról városra rabolni.

repulos_0

Erről egy 1948-as újságcikk írt először. de a legendának csupán egyetlen repülőjegy a tárgyi alapja, amit egy rendőrtiszt talált a pár évvel később a retiküljében. Gizi szerint, azzal csak a férje repült egy szegedi temetésre.

Akkoriban még voltak belföldi repülőjáratok.

Akkoriban még voltak belföldi repülőjáratok.

Ami bizonyos, hogy a most, 92 éves korában elhunyt hölgynek lopási kényszere volt, azaz kleptomániában szenvedett. Nem olyan súlyosan, hogy az enyhítő körülmény lett volna a bíróságok előtt, de eléggé erősen ahhoz, hogy életében körülbelül kétszáz rablásra ösztönözze.

Azt mesélte, már az iskolában lopott osztálytársaitól, amiért apja minden alkalommal elverte. Először 1943-ban került börtönbe, és attól kezdve életének jelentős részét, tizenhét évét ott töltötte. A börtön azonban nem gyógyszere a pszichés betegségeknek, ezért a hölgyre minden szabadulása után hamarosan rátört a fojtogató szorongás, amit csak egy sikeres rablás utáni örömérzet tudott oldani.

Aztán jött a kék nínós autó.

Egy a sok rendőrségi kép közül Giziről.

Egy a sok rendőrségi kép közül Giziről.

Akár igaz, akár csak legenda, az emberek fantáziáját megragadta Gizi figurája. Egy női besurranó tolvaj, aki reggel alibit csinál magának a szomszédok között, majd vidékre repül, ahol hihetetlen gyorsan felismeri a kínálkozó alkalmat, besurran a garázson, a hátsó bejáraton, őrizetlen réseken át, néhány perc múlva, elképesztően szemtelenül, ékszerrel és pénzzel a táskájában távozik a főbejáraton. Otthon pedig úgy jelentkezik be ismét a szomszédoknál, mintha csak a piacon lett volna. Az akkori viszonyok között, amikor autóban ülni is ritka élmény volt, ki gondolta volna, hogy ez a kis nő mindezt véghez vitte pár óra alatt.

És valószínűleg ez a legenda marad majd meg a magyarok emlékezetében, ami valljuk be, sokkal izgalmasabb annál, mit hogy veri az apja, majd, hogy három gyerek után elválik a férjétől, s hogy a gyerekei is megtagadják később, amikor börtönből börtönbe viszik.

Az igazi áldozatok azok, akiket kirabolt, de én a családját és Gizit is sajnálom.