Egészség

Kleptomániás világsztárok

A kleptománia igazi betegség, amiből nem könnyű kijönni még a hírességeknek sem. Repülős Gizinek esélye sem volt a gyógyszerekre és pszichológusokra.

Mielőtt lopna, a kleptomániás betegben óriási mennyiségű feszültség gyűlik fel, ami tettének elkövetése után csillapodik, illetve megnyugszik. Az eltulajdonított tárgynak semmi értéke számára, rendszerint azonnal elhajítja vagy odaadja valaki másnak. Ritka esetben gyűjti ezeket, és szégyenteljes elégedettséggel szemlélgeti. Mert, a kleptomániás tudja, hogy a lopás kártékony emberi cselekedet, túl azon, hogy üldözi a törvény.

shutterstock_693687211

Belátással azonban nem sokra megy, mert a kleptománia igazi betegség. Okozhatja egy fejsérülés (Repülős Gizinek gyermekkorában megsérült az agyalapi mirigye), egy komoly megrázkódtatás, de örökletes is lehet.

Nem könnyű gyógyítani: a gyógyszerek mellett pszichoterápiai kezelésre is szükség van.

Repülős Gizinek azonban esélye sem volt ilyesmire.

Sok ismert, sikeres és gazdag ember szenved ebben a betegségben világszerte. Tudósok, politikusok, művészek, no és persze, egyszerű emberek.

Most csak néhány hollywoodi csillagot hozunk fel példának azok közül, akiket már letartóztattak lopás miatt. Az, hogy példáinkban csupa hölgy szerepel, Repülős Gizi emléke miatt van – természetesen az elkövetők másik fele férfi.

farrahfawcetthair-photo02
A 70-es évek nagy botránya a Charlie angyalainak szőke bombázójához, Farrah Fawcetthez köthető, aki butikokból lopott ruhákat. Kétszer is fogdába került emiatt.

Jennifer
Sehogyan sem tudták megmagyarázni a teniszbajnok Jennifer Capriati tettét, aki egy 15 dolláros gyűrű ellopása miatt idézett be a rendőrség.

Winona
Híres eset volt, amikor 2001-ben Winona Ryder 5.500 dollár értékű ruhákkal és kiegészítőkkel próbált kereket oldani Beverly Hillsben.

Britney
Britney Spears 2007-ben parókát lopott egy Hustler üzletből, majd öngyújtót egy benzinkúton.

Carolina
Caroline Giuliani, New York egykori polgármesterének lányát szépítőszerek eltulajdonítása vádjával tartóztatták le 2010-ben.

Lindsay
2011-ben Lindsay Lohan sétált ki egy 2.500 dolláros kifizetetlen nyaklánccal egy ékszerüzletből.

megan
Megan Fox beismerte, hogy tini korában gyakran lopott a Wal-Mart áruházban.

kesha
Kesha azt meséli, hogy amikor hajléktalanként élt, rendszeresen lopott élelmiszert.

Még a gazdag hírességek mindegyike sem tudott kigyógyulni betegségéből, pedig ők meg tudják engedni maguknak a pszichológusok segítségét a gyógyszerek megvásárlásán túl.  Mindez azt mutatja, hogy kleptománia nem üres alibi a büntetés elengedéséért.