Otthon

Szeretsz sütni-főzni? Ezen a hétvégén spórolhatsz 40.000 forintot!

Ha egyedül élsz, vagy csak kettesben valakivel, ezzel forralóval váratlan lehetőségekhez jutsz.

Ezen a hétvégén az egyik német diszkontlánc olyan vízforralót árul, amelyen be lehet állítani a kívánt hőmérsékletet – tehát, nem csak forralni tud – és azt az értéket meg is tartja fél órán át.

Nem tudom, kinek mi jutott erről az eszébe, de nekem rögtön az, hogy akkor ezzel lehet szuvidolni.

Gondolom, hallottál már a sous vide főzési technológiáról.  Ha nem akkor gyorsan elmondjuk a lényegét. Először is, úgy kell kiejteni, hogy „szuvid”. Azt jelenti – vákuumban. A technológia lényege, hogy az élelmiszert vagy -szereket, mert lehet többet is egyszerre, vákuumfóliába hegesztik, és egy közepes, de állandó hőmérsékletű vizes medencében hagyják megpuhulni, akár órákig, sőt napokig is.

Íme egy vákuumzacskóba hegesztett szárnyas.

Íme egy vákuumzacskóba hegesztett szárnyas.

MIRE EZ A MACERA?

Arra jó, hogy a húsok, zöldségek, gyümölcsök íze így nem oldódik ki a vízben, olajban-zsírban, hanem önmaga gazdagságában érvényesül. Nem csak a kérge sül meg, hanem egyenletesen megpuhul az egésze. Persze, lehet – és gyakran ajánlott is – hozzájuk tenni valami. A húsokhoz egy kis olajat vagy vajat, pici sót, rozmaringot, egyéb fűszereket, amit csak gondolsz. Ha éppen nem jut eszedbe semmi, akkor az internet ma már teli van receptekkel.

A szuviddal készült ételek másik nagy csodája, hogy nem vesztik el a súlyukat és színjüket. Te is tapasztaltad, hogy mire kisütöttél egy szép nagy szelet húst, milyen töpörödött lett… Vagy, egy gyönyörű répa, hogy elbarnult, a gyümölcs hogy kifakult és víz ízű lett. Ha tudsz szuvidolni, ez többé nem fordulhat elő. (A szuvidolt húsokra tálalás előtt sütnek rá egy kis kérget, esztétikai okokból.)

Figyeld, belül milyen egyenletes. Marhahússal még látványosabb. (Kép: Pinterest.)

Figyeld, belül milyen egyenletes. Marhahússal még látványosabb. (Kép: Pinterest.)

HA OKOS VAGY, NEM KELLENEK DRÁGA GÉPEK HOZZÁ

Alaphelyzetben egy ilyen szuvidoló kád igen drága. A jobb éttermekből nagyon lassan jutott el az átlagember háztartásába. Nem csoda, milliós árról indult, aztán több százezer lett, egy jobb gép ma is százezer fölött van. Ma már egészen ügyes kis masinákat is kapni, amolyan programozható merülőforralókat, de azok is 40-50.000-be kerülnek.

Na, ezért buli ezt a vízforralót megvenni.

„ÉN NEM TUDOK FÉLÓRÁNKÉNT ODAROHANNI HOZZÁ NAPOKON KERESZTÜL!”

Ne is szaladgálj. Nem azt mondtuk, hogy marhahúst készíts benne, hanem, hogy ez pont megfelel a halaknak, zöldségeknek és gyümölcsöknek. (Azért a csirkével bátran próbálkozhatsz.) Ha csak ketten vagytok a családban, esetleg egyedül élsz, éppen elég lesz neked, ami belefér.

„NINCS VÁKUUMHEGESZTŐM, ÉS NEM IS SZÁNDÉKOZOK VENNI!”

Uzsonnás zacskód van? És szívószálad? Szívd ki a levegőt a zacsiból, kösd be a száját, és megoldottad a kérdést.

„FOGALMAM SINCS, MEDDIG LEGYEN VÍZBEN!”

Akkor fordulj öreg Google és YouTube barátaidhoz, és keress rá a „sous vide” vagy a „szuvid” szavakra. Lefogadjuk, egy hét múlva szakértő leszel. És milyen jókat fogsz addig enni!

„SOKAN VAGYUNK, NEKEM EZ NEM PÁLYA.”

Akkor vegyél egy sütőhőmérőt pár száz forintért, állítsd be légkeveréses sütődet egy 100 fok alatti hőfokra, és nézd meg, egyenletesen tartja-e az értéket egy óráig. Ha igen, akkor megfelel a számodra. A vákuumban lévő ételnek majdnem mindegy, hogy vízben vagy levegőben van-e, csak az állandó környezeti hő számít.

Messze ezer forint alatt megkapod. (Katalóguskép)

Jóval  ezer forint alatt megkapod (Katalóguskép)

És megint csak: jó étvágyat.

Búcsúzóul, mit szólnál egy vörösboros körtéhez fagyival?

Nem éppen téli estére való, de hétvégén jön a tavasz. (Kép: Pinterest)

Nem éppen téli estére való, de hétvégén jön a tavasz. (Kép: Pinterest)