Te + Én

Miért választok mindig ugyanolyan pasit? Nem véletlenül az biztos

Miért veszíti el az ember az emlékezetét, amikor beleszeret valakibe? Miért van az, hogy hiába tudjuk, egy rendetlen, megbízhatatlan férfival nem akarunk együtt élni. Vagy egy macsó, goromba, piperkőccel szakítottunk. Új kapcsolatunkban megint egy ilyennel hoz össze a sorsunk.

Miért vonzódunk mindig ugyanolyan pasihoz?

 

Fotó: iStock.com/jacoblund

Fotó: iStock.com/jacoblund

Amikor bizonyos történések újra meg újra megismétlődnek az életünkben ennek valószínűleg az az oka, a hogy a földi élet iskolájában,egy problémát nem oldottuk meg.  Amelyik helyzetből nem tanultunk önmagunkról, az szorgalmasan ismétlődik, amíg végre meg nem értjük, fel nem dolgozzuk. Osztályismétlésre bukunk, ha nem sikerül a vizsga.

Amikor valaki újra meg újra hasonló kapcsolatokba keveredik, érdemes megnézni, milyen viszonyban voltak a szülők. Nagy hajlamunk van automatikusan rávetíteni társunkra a vele azonos nemű szülőnk tulajdonságait (gyakran a másikét is) és persze az összes vele kapcsolatos problémánkat. Ez a folyamat persze nem tudatos. Ha sikerül megérteni, elfogadni és elengedni a szülőkkel kapcsolatos konfliktusokat, abbamaradhat a kapcsolati probléma is.

De ha valaki kiszakad vagy kimenekül a kapcsolatból anélkül, hogy a mintát feldolgozná, a tudatalattija jó eséllyel nagyon hasonló partnert fog bevonzani legközelebb is, hogy folytathassa az árnyékharcot. Megoldást jelenthet, ha meg lehet beszélni a problémákat a partnerrel, ha nem merülünk el az egymás ellen folytatott játszmák mocsarában. Nem árt például felváltva kérdezni egymást: Kire emlékeztetlek? Miben hasonlítok az illetőre? Miben különbözöm tőle? Ez segít mindkét félnek mélyen felfedezni és megszüntetni a tudatalatti kivetítéseket, és nem harcolni egymással olyan rejtett okok miatt, amelyekről szegény partner nem is sejthet semmit.