Siker

Magyar sasból amerikai sólyommá változott az óceán felett

Szőke Gábor Miklós szobrát az egész világ megismerhette a Super Bowl döntőjének napján.

Két nappal ezelőtt milliárdnyi ember láthatta tévékészülékén Szőke Gábor Miklós szobrászművész óriási sólyom-szobrát az az atlantai Mercedes-Benz Stadion előtt, ahol a a Los Angeles Rams–New England Patriots Super Bowl döntőjét játszották.

Szőke Miklós Gábor és sasmadara a Ferencvárosban (Kép: NOL)

Szőke Miklós Gábor és sasmadara a Ferencvárosban

Nem véletlen, hogy atlantai óriásmadár emlékeztet minket a Fradi-stadion, újabb nevén Groupama Aréna előtt álló sasra, hiszen az is Szőke Gábor Miklós alkotása. Az amerikai változat jóval nagyobb a ferencvárosinál, ami a két stadion méretének különbözőségéből fakad. „A lényeg, hogy hogy lőjük be az arányokat. Ennél kisebb szobor eltörpült volna” – magyarázta egy tegnapi interjújában.

És a sólyommá változott sas (Kép: Atlanta Magazine)

És a sólyommá változott sas (Kép: Atlanta Magazine)

És valóban, a madár méretei mély benyomást tesznek a képeken keresztül is, hát még, ha alatta állnánk. A 33 tonnás sólyom szárnyának fesztávolsága 22 méter, magassága 13 méter. „Rengetegen fotózkodnak a szoborral. A látogatók, akik a Super Bowlra érkeztek gyakorlatilag a szobor előtt mentek el, hiszen központi helyen, a bejárat előtt van” – számolt be a szobor fogadtatásáról Szőke Gábor Miklós.

Gratulálunk a művésznek!