Siker

102 éve született Gábor Zsazsa

Azon kevés magyar egyike, aki csillagot kapott a Hollywoodi hírességek sétányán és aki 9 válásával bekerült Guinness rekordok könyvébe.

Az egykori művésznő 1917. február 6-án született Budapesten Gábor Sári néven. Édesapja, Gábor Vilmos katona volt, édesanyja Gábor Jolie (született Tilleman Janka). Zsazsa édesanyja később férjhez ment Edmund de Szigethyhez, egy magyar grófhoz. Zsazsa magamutogatás már fiatalon előtérbe került, testvéreivel Magdával és Évával már a fővárosban ismertek voltak a társadalmi elitben, ugyanis szépségük és extravagáns életstílusuk nem múlt el szó nélkül. Svájcban, egy lausanne-i internátusban tanultak a testvérek több európai arisztokrata lány társaságában.

1936-ban még Gábor Sári néven ő lett Miss Hungary, ám fiatalabb volt a nevezési határnál, így megfosztották címétől. Lényegében ez lett a fordulópont az életében, mert az első hellyel járó cannes-i utazásról le kellett mondani, ezért kárpótlás gyanánt az apja egy bécsi utazásra vitte családjával, ahol egy híres énekes tenor Richard Tauber felfedezte őt, mint énekes tehetséget, majd felkérte, hogy lépjen fel vele egy operettben. A fiatal lánynak akkora sikere lett, hogy úgy döntött előadóművész lesz. 1941-ben költözött az Amerikai Egyesült Államokba, ahol John Huston „Moulin Rouge”-ában José Ferrer, majd Henri Verneuil „Az első számú közellenség”-ében Fernandel partnereként is szerepelt világhíres filmekben. gáborzsazsa2 A film és színpadi sikerek mellett folyamatos botrányai miatt is reflektorfényben volt, kilencszer házasodott meg, férjei többnyire dúsgazdagok és/vagy híresek voltak. Szerelmeiről és csalódásairól egyszer így nyilatkozott: „Soha nem tudtam meggyűlölni egyetlen férjemet sem annyira, hogy visszaadjam neki a tőle kapott gyémántokat”.