Életmód

Ezek a legjobb magyar rajzfilmek!

Fogadjunk, hogy te is betéve tudsz néhány Aladár klasszikust, lazán dúdolod a Fürge rókalábakat és magabiztosan, bármilyen helyzetben idézed Grabovszky mondatait!

A rajzfilmek akkor is alapnak számítottak, amikor hétfőnként adásszünet volt a tévében, amikor a Bartók moziban úgy kellett elcsípni egy jegyet az első egészestés Hugó, a víziló című amerikai-magyar rajzfilmre.
Mézgáékkal szinte együtt lélegeztünk, és rengeteg házasságban idézték fel Paula örök érvényű mondatát, miszerint: “Miért nem a Hufnágel Pistihez mentem feleségül?”  A rajzfilmek beépültek a mindennapjainkba, s bár Fekete István Vuk című regényét olvastuk is, Dargay Attila örökre megszerette velünk az édes kis rókát, Vukot, meg Karakot is.

A patkányok a Macskafogó című rajzfilm második részének egyik jelenetében. A közel 100 ezer rajz elkészítése és a forgatás után a Sátán macskája alcímet viselő 85 perces alkotás várhatóan 2007 tavaszára kerül a mozikba. MTI Fotó: Balaton József

A patkányok a Macskafogó című rajzfilm második részének egyik jelenetében  (MTI Fotó: Balaton József)

És aztán sorban jöttek a többiek, Ludas Matyi háromszor verte le Döbrögin az igazságot, PomPom megismertette velünk Órarugógerincű felpattanót, Vízipók, csodapók, Frakk, Dr.Bubó, Kukori és Kotkoda… te is tudod folytatni a sort. Olyan mesék ezek, amelyek nélkül nem lenne teljes az életünk. Olyan mesék, amelyeket aztán mi is szívesen meséltünk. és mutattunk meg először videókazettán, aztán dvd-én a gyerekeinknek.

Néhányat most sorra vettünk ezek közül, idézd fel velünk a legjobb magyar rajzfilmeket!

uk, a kis róka a Vuk című rajzfilm egyik jelenetében. A felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen. MTV Fotó

Vuk, a kis róka a Vuk című rajzfilm egyik jelenetében (MTV Fotó)

 

Vuk
1981-ben bemutatott egész estés magyar rajzfilm, amely Fekete István azonos című regénye alapján készült, Dargay Attila rendezte, és Wolf Péter írta a zenéjét.

Macskafogó
Grabovszky, a macskák ellen dolgozó egérügynök történetét, amelyet Ternovszky Béla rendezett, 1986-ban láthattuk először. A forgatókönyvet Nepp József írta, a zenéjét Deák Tamás szerezte.

János vitéz
A Jankovics Marcell által rendezett egész estés filmet 1973-ban mutatták be, Petőfi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából. Zenéjét Gyulai Gaál János írta.

Pom Pom
A szőrös kis lény szellemi atyja Csukás István volt. A Pom Pom meséi című magyar televíziós rajzfilmsorozatot Dargay Attila rendezte és Sajdik Ferenc rajzolta. Két évadból állt: az első 1979-ben, a második 1980-ban készült el.

Lúdas Matyi
Szintén Dargay Attila rendezte az 1976-ban bemutatott egész estés rajzfilmet, amelynek egyik főhőse Matyi, a másik a lúdja. A forgatókönyvírásban részt vett Romhányi József is.

 

Magyar népmesék
A Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermének egyik legnagyobb sikere, melyet 1977-től 2011-ig folyamatosan forgattak. A nagy ívű sorozat Mikulás Ferenc stúdióvezetőnek a fejében született meg, állandó rendezője, több más társsal együtt Jankovics Marcell volt. A sorozat harmadik évadjától kizárólag Szabó Gyula hangjával hallhattuk a meséket.

rma néni, Szerénke, Lukrécia, Károly bácsi és Frakk, a magyar vizsla (b-j) a Frakk, a macskák réme című rajzfilmsorozat egyik jelenetében. A felvétel készítésének pontos dátuma és készítője ismeretlen. MTV Fotó

Irma néni, Szerénke, Lukrécia, Károly bácsi és Frakk, a magyar vizsla a Frakk, a macskák réme című rajzfilmsorozat egyik jelenetében  (MTV Fotó)

 

Frakk, a macskák réme

A vizsla és a két macska – Szerénke és Lukrécia – főszereplésével készült papírkivágásos animációs sorozat 1971-től 1985-ig készült, forgatókönyvét Bálint Ágnes írta, az egyes részek rendezői Macskássy Gyula, Cseh András és Nagy Pál voltak.

Televízió - A Mézga család különös kalandjai címû rajzfA Mézga család
A jövőbe utazó kispolgári család története már 1968-ban elkezdődött, amikor pénzhiány miatt csak négy rész készült el. 1969-től azután Macskássy Gyula rendező már folyamatosan készíthette Romhányi József és Nepp József írásai alapján a sorozatot, melyből összesen három széria készült el a hetvenes évek végéig.

Kérem a következőt!
A Bubó sorozat eredeti ötlete Romhányi József mesekönyvéből származik, magát a rajzfilmet pedig Nepp József és Ternovszky Béla rendezte. Az erdő lakóit nem túl sikeresen kezelő tudálékos bagoly doktorról szóló sorozat három évadból állt, az első 1974-ben, a második 1975-ben a harmadik pedig 1982-től 1983-ig futott.