Otthon

Távmunka? Otthoni iroda? Kis pénzből magad is megcsinálhatod!

Megvan még a nagyi molyírtó szagú ruhásszekrénye a padláson? Isteni iroda lehetne belőle ezer forint alatti költségből!

Amikor otthoni irodád kialakításán gondolkodsz, legelőször is a kemény körülményeket kell számba venned.

Van-e saját szobád erre a célra, vagy be kell érned egy közös helyiség kis részével?
Fogadsz-e majd ügyfeleket, jönnek-e munkatársaid, vagy teljesen egyedül fogsz dolgozni?
Ki lesz még veled a lakásban: anyukád, a gyerekek és a kutya is?
Hogyan tudsz úgy dolgozni, hogy ne zavarjanak, ha összpontosítanod kell, és hogyan nem zavarod őket, ha még éjfélkor is tele vagy munkával?

shutterstock_614617025

Szerencsére, ma már azzal nem kell foglalkoznod, hogyan kapcsolódj az internetre, mert Wi-Fi bizonyára van nálatok. Arra nem csak a számítógéped tud kapcsolódni, hanem a minden-az-egyben nyomtatód és szkennered is.

Alaposan meg kell fontolnod, most, hogy nem irodában kell dolgoznod, érdemes-e utánoznod az irodák kialakítását. Valóban úgy fogsz dolgozni, mint legutolsó munkahelyeden? Vagy élsz a szabadsággal, hogy akár járkálhatsz is munka közben, asztalod lehet olyan magas, mint egy bárpult, ülhetsz hozzá illő magas bárszéken, amiről könnyű lelépni, ha dolgod van a lakásban. De, ülhetsz relaxációs labdán, babzsákon, még a kádban is…

shutterstock_645547798

Hogy a legjobb neked? Nem attól fog működni otthoni irodád, hogy olyan „irodás”. Persze, ha megszeretted, legyen főnöki forgószéked, L vagy U alakú asztalod. Csak arra kérlek, minél több és nagyobb bútort tervezel beszerezni, olcsó papírból vágd ki mérethű alaprajzukat, és tedd oda, ahová szánod. Elfér minden és mindenki?

Ha ennél sokkal szűkösebbek a lehetőségeid, ne add fel! A kezdő otthoni irodista legjobb barátja egy kiselejtezett ruhaszekrény. Újra használat előtt átfestheted, letapétázhatod: vagy csak polírozni kell? Bele tudsz tenni egy íróasztallapot, ahol dolgozhatsz, polcokat, dobozokat, a nyomtatódat, fényforrásokat. Munka végén becsukod az ajtajait, és máris rend van a lakásban, mintha soha nem lett volna benne iroda. A hiányzó elemeket pár száz forintért levágják neked a bútoráruházak vagy a közeli lapszabászat. Ezeket aztán magad is beszerelheted.

Ugye, hangulatos lett kezdeti szekrény-irodád? (Kép: Pinterest)

Ugye, hangulatos lett kezdeti szekrény-irodád? (Kép: Pinterest)

Élj a szabadsággal! Használj bátran olyan színeket, amik egy irodában nem szokásosak, legyenek bár élénkítők vagy nyugtatók, elmélyülésre csábítók.
Ha ügyfeleket is fogadsz, akkor légy tekintettel az ő kényelmi szükségleteikre is. Gondold végig, kellemesen éreznék-e magukat nálad? Tudnátok-e zavartalanul beszélni nagyon bizalmas témákról is? Mi a jobb: ha kimész a konyhába kávét főzni, és magukra hagyod őket, vagy ha van melletted egy másik kávéfőző? Ne tervezz csak egy ügyfélre, mert bármikor felhozhatja a kocsiban cidriző feleségét.

Gondolj végig mindent, és játsszátok el az összes lehetséges helyzetet a családdal!