Gyereknevelés

Az elég jó anya

Mik is a jó szülő, a jó anya ismérvei, most induló cikksorozatunkban ezt fogjuk neked bemutatni.

Általánosságban mindenki el tudja mondani, hogy szerinte mitől is jó szülő egy anyuka vagy egy apuka, persze a lányok és a férfiak ezt közel sem látják ugyanúgy, ám a legfontosabb kérdésekben valószínűsíthetően együtt fognak érteni. Mint férfi magam is hosszasan tudnék mesélni a fiú-anya kapcsolatról, mely sokban hasonlít a lány-apa szituációhoz, emellett naponta felteszem magamnak is kérdést, hogy jó szülő vagyok-e? Ám ezt majd egy másik írásomban fogom elemezni, addig nézzünk kezdetnek három szempontot a jó anyaság ismertetői közül:
jóanya1
Feltétel nélküli szeret
Jól emlékszem arra, mikor nagyjából 10 évesen megvertem egy másik fiút a játszótéren, amit édesanyám kénytelen volt végig nézni a panel lakásunk ablakából. Pedig ő elindul, sőt futott, hogy ezt megakadályozza, de későn ért a helyszínre. Sír, zokogott, hogy a kisfia ilyet tett, ám éreztem, hogy szeret és nem tudja, hogy most mit is kéne tennie. Ekkor értettem meg, hogy az anyai szeretet mit is jelent és azt is tudtam, hogy rosszat tettem, mert a viselkedési határokra megtanították, ám azt olykor átlépik a gyermekek. Egy anya szeretete sosem csökken, még akkor sem, ha a világ gyermeke ellen fordul, ráadásul jogosan.
jóanya3
Modern anyuka
Ez nem azt jelenteni, hogy nevelés helyet minden fellelhető mai találmányt a gyermekének ad, illetve azon alkalmaz. Inkább valami olyat, hogy érdeklődő a gyermeke dolgai iránt és tudja mi a menő, mik a szuper cuccok, a kedvelt zenék, a legnagyobb youtube sztárok és az insta hősök. Az édesanyám, ha szenvedve is, de leült mellém és megnézte velem a Csillagok háborúját és máig tudja, hogy ki Yoda mester vagy éppen Darth Vader, ezt pedig a mai napig imádom benne. Egy anyuka legyen nyitott és próbálja megismerni azt a világot, amiben a mai gyermekek mozognak, élnek, léteznek, mert ha ebből kizárja magát vagy gyermekét, a kapcsolatuk súlyos károkat szenvedhet.
jóanya2
Megértés
Mindig szakíts időt arra, hogy meghallgasd gyermeked problémáit, ha nyitott leszel erre a köztetek lévő bizalom kialakul és ez egy hihetetlenül megnyugtató érzés az utódnak. A legtöbb gyermek nem is fordul gondjaival a szüleihez, hiszen amikor már megtette vagy nem hallgatták meg vagy meg sem próbálták megérteni. Könnyen megeshet, hogy a gyerek gondjai semmiségnek tűnnek a számodra, ám ez ne éreztesd vele, gondolj arra, hogy neked is voltak problémáid az ő korban és mennyire rosszul eset volna, ha azokat lekicsinyítik, megmosolyogják.