Te + Én

Megálljt parancsolhatunk-e egy új szerelemnek, ha házasságban élünk?

Vannak helyzetek, amikor a válás a legjobb megoldás. Egy fellángoló új szerelem inkább csak jónak tűnő alkalom erre, mint igazi ok és megnyugtató új kezdet.

Európában nem is olyan régen házasodnak szerelemből az emberek, tömegesen csak az Első Világháború után, akkor is inkább a városokban.

NINCS BOLDOGSÁG SZERELEM NÉLÜL

Talán az általános műveltség emelkedése, a több szabadidő, a nők önálló jövedelme, a jobb anyagi körülmények, tették lehetővé a szerelem mindennapi fényűzését. A filmek pedig ezer mintát mutattak, hogy éljük át.

shutterstock_1148724968

Általánossá vált a meggyőződés, hogy a boldogság nem csak alanyi jogon jár mindenkinek, hanem kötelességünk elérni, s hogy a boldogság egyik nélkülözhetetlen alapeleme – a szerelem.

A gond csak az, hogy – ha nem is sokszor – de többször is szerelmesek vagyunk életünk során, és nem sok biztosíték van arra, hogy házasságunk alatt nem süvít be újra Ámor nyílvesszője, minket vagy párunkat találva telibe.

A kérdés az: feláldozhatod-e mindened egy váratlanul jött új szerelem miatt – a házasságod, a gyerekeid, az otthonod –, ha úgy érzed, nem tudsz parancsolni érzelmeidnek? Amúgy, őszintén, volt már, hogy tudtál?

CSALÁDALAPÍTÁSTÓL A -FELSZÁMOLÁSIG

Ha gyerekeid vannak, akkor tudnod kell: ha apjuk alkalmas a gyerekek nevelésére, és nincs olyan helyzet, hogy hideg önzése, erőszakos durvasága, italozása vagy kicsapongó életmódja miatt jobb menekülni tőle, akkor a gyerekeknek egyértelműen csapás a válás, az apa elvesztése.

És ebben az esetben legalább 2:1 arányban téged okolnak majd a megtört életekért.

shutterstock_786278221

LEMONDASZ, ÉS JEGES, ÖSSZETÖRT SZÍVVEL ÉLSZ TOVÁBB?

Ha úgy érzed, új szerelmed nélkül semmi értelme tovább az életnek, maradni a családdal viszont szerepjátszás, képmutatás, gyötrelmes hazugság, akkor valami nagyon erős érvre van szükséged. Fontold meg ezt:

„Boldogságunk nem függhet senki mástól”.

Igen, se a férjünktől, se a gyerekeinktől, de még új szerelmünktől sem.

Ehhez az elvhez, és még inkább életgyakorlathoz meglehetősen kialakult személyiségnek kell lenned, erősnek és bölcsnek. Lehet ezt tagadni, de akkor ints búcsút annak, hogy sikeres légy az életben, és a végén boldogan nézz vissza.

A GYENGÉK EGYETLEN ESÉLYE: AZ ÚJ FÉRFI JELLEME

Ha képtelen vagy nem belesodródni egy új kapcsolatba – és sokszor égető a vágy, mindenki tapasztalt már ilyet – csak az segíthet, ha új szerelmed gondolkodik el helyetted, és ő hozza meg azt a döntést, amire neked nincs erőd.

Egy igazi férfi éppen azzal fogja bebizonyítani szerelmét, hogy nem akar elválasztani a családodtól. Nem akar titkos szeretőjévé tenni. Nem tapossa el szerelmét, csak közös fájdalmatokkal odébbáll. Ez az egyetlen módja, hogy mindketten a legtöbbet őrizhessétek meg abból, amit egy szerelem adhat.

Ha ő is gyenge, „nem tud lemondani” rólad, erős a gyanú, hogy később sok másra is képtelen volna. Titkos szeretőjének lenni nagyon izgalmas, talán édes is, de iszonyúan felőröl, és kívül-belül megtör, öregít.

HÉ! ILYEN FILM NINCS IS! EZ A VÉGE?

A szerelemnek fontos szerepe van életünkben. Amíg örömet ad, amíg gyerekek születnek belőle, amíg a személyiség épül általa. Ha azonban az új szerelem tágabb családi kapcsolatainkat is rombolja, gátol a munkánkban, az ésszerű életvitelben, agressziót szabadít fel, hazugságokba és pánikba sodor, akkor már nem nevezhető pozitív érzelemnek. Talán már nem is szerelem, csak egy segítséget kérő, magányos sikoly.