Konyha

A húsleves misztériuma

A lecsó mellett talán a húsleves az egyik legmagyarabb étel, amit valószínűleg valamennyi Kárpát-medencei családban elkészítenek a maguk módján. Mi most a felvidéki változatát mutatjuk be ennek a tápláló és sokoldalúan gyógyhatású pannon éteknek.

Nagymamánk és édesanyánk sokszor mondta, hogy együnk egy finom húslevest, amikor kisebb megfázással küzdöttünk. És ismét bebizonyosodott, hogy bizony a népszokás alátámasztható tudományosan is. Egy jóféle tyúkhúsleves a szakemberek szerint influenza, megfázás, illetve a felsőlégúti gyulladás esetén is kifejti gyógyító hatását, ugyanis a fehérvérsejtek okozta gyulladás ellenszere lehet. A gyógyhatás mértékében a leves valamennyi hozzávalójának szerepe van, és nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezek jó minőségűek legyenek, melyekből továbbra is a háztáji a legfinomabb, legegészségesebb és persze leghatásosabb is.

 

A felvidéki húsleves

felvidéki.húsleves

Hozzávalók: (egy nagycsalád részére)
6-8 darab sárgarépa (lehetőleg csallóközi)
3-4 darab fehérrépa
1 darab karalábé
1 darab zellergumó
1 darab vöröshagyma
egy házi tyúk aprólékkal együtt
1 darab zöldpaprika, lehet csípős is
1 darab érett húsos paradicsom
1 kisebb darab gyömbér
1 csokor petrezselyem
lestyánlevél
zeller zöld
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint

felvidéki.húsleves1

Elkészítés:
A zöldségeket és a húst megtisztítjuk, majd egy 7-8 literes edénybe tesszük az egészet, ezt követően az edényt felengedjük 5-6 liter vízzel. Nagy lángon kezdjük melegíteni, egészen addig, amíg forrni nem kezd a víz, ezalatt beletesszük a sót, a feketeborsot, a petrezselymet, a zeller zöldet és a lestyánt. Fontos, hogy a gyömbért nem belereszeljük, hanem egészben helyezzük az edényünkbe. A forrásnál keletkezett leveshabot ne szedjük le, hiszen abban van a leves legjava (sok helyen olvashatjuk, hogy igenis le kell szedni), emiatt nem lesz zavaros a leves, sőt ízesebb lesz. Amikor forrni kezd a levesünk, váltsunk kis lángra, innentől minimum 3 órán keresztül, de jobb, ha van az 4óra is, hagyjuk tovább főni lassú gyöngyöző forralással. Közben kóstolhatunk, hogy hiányzik-e valami fűszerünk. Ha a hús is megpuhult az edényben, akkor a levesünk már biztosan jó. A kész levet egy másik edénybe átszűrjük, ezalatt a húst és a zöldségeket az eredeti edényünkben hagyjuk. Végül az átszűrt lében főzzük ki a lehetőség szerint házilag elkészített levestésztát, ami így sokkal finomabb lesz a megszokottnál.

Tálalási tipp:
A főtt zöldségeket és a húst egy nagy tálra helyezzük, a levest egy külön leveses edényben tesszük az asztalra, így mindenki annyi zöldséget és húst tehet a levesébe, amennyit szeretne.