Otthon

Próbáld ki az amerikai „Hotel” takarítási módszert

Bizonyára csettintettél már egyet elégedettségedben, amikor egy jobb szállodában megláttad makulátlan lakosztályodat. Nem gondolnád, milyen gyorsan és alaposan takarították ki az előző vendégek után! Egyszerűen azért, mert pontosan megtervezték a takarítók minden mozdulatát. Próbáld ki te is azt a módszert, ahogy az USA-ban takarítanak.

A SZABÁLYOK EGYSZERŰEK

Az USA terv- és hatékonyság-hívő ország, mindenről van a fejükben egy elképzelés, mennyi idő alatt lehet a lehető legjobban megoldani egy feladatot. Igen, ha úgy tetszik, van egy norma idejük a takarításra, sőt minden szobára. Te is tudod, mennyi idő alatt szoktál végezni a lakással, most tűzd ki magadnak a célul, hogy – indulásnak – negyedannyival hamarabb végzel, mint múltkor.

Folyamatosan mozogj. Ne ragadj le se egy szobánál, se egy-egy kis résznél. Próbáld egyetlen mozdulattal lehúzni a port, koszt, vízkövet, ne dörzsöld a koszosabb helyeket percekig: inkább készítsd őket elő, fújj rájuk valami oldószert addig, amíg oda nem érsz hozzájuk.

Mindig a helyiség legtávolabbi sarkában és felülről kezdd a takarítást, onnan haladj lefelé és az ajtóhoz.

H1_shutterstock_40067275

PORTÖRLÉS

Az emberek hajlamosak nem takarítani azt, ami nem látszik, a lámpák, szekrények tetejét, a polcok alját, a fűtőtestek mögötti részt. Ezért itt gyűlik össze a por, és innen szitál folyamatosan lefelé. Különösen télen, amikor a fűtés miatt a lakások sokkal szárazabbak, és már négy nap alatt gyönyörű porcicák keletkeznek.

A nehezen elérhető helyekről ki kell fújni a port, a többiről pedig mikroszálas portörlő kendővel legjobb lehúzni. Ne ijedj meg a kezdeti porfelhőtől, ez az ára annak, hogy a jövő héten már sokkal könnyebb lesz felfrissíteni a lakást.

A portörlőt gyakran rázd ki, de folyamatosan haladj vele. Amikor olyan helyre érsz, ahol a por alatt ujjlenyomatokat is vannak, ott használj egy másik, nedves mikroszálas kendőt.

Az apró tárgyakat, lámpákat a talpuknál kezdd portalanítani, majd töröld le azt a bútorfelületet, amin állnak.

BÚTOROK TISZTÍTÁSA

Meglehet, eleinte porszívózni kell a bútorkárpitokat, később már elég lesz áttörölni őket egy mikroszálas kendővel. Ha tudod, mozdítsd el a bútorokat, és mindenütt tisztítsd le őket. Ha van, aki segítsen, fogd be a nehéz munkára.

Érdemes egy készletet venni, és betartani a használati ajánlásokat: minden feladatra más kendő jó.

Érdemes egy készletet venni, és betartani a használati ajánlásokat: minden feladatra más kendő jó.

HA ÚJ ÁGYNEMŰT IS HÚZOL

Bizonyára láttad már, ahogy a szálloda szobalányai a földre dobják az összes szennyest, és gyorsan felhúzzák az odakészített új ágyneműt. Megfigyelted azt is, hogyan húznak új lepedőt? Nem próbálják meg simítgatni miután ráterítették az ágyra, hanem egyik kezükkel felemelik a matrac sarkát, és ráhúzzák a lepedő sarkát, így mennek sarokról sarokra.

MOST JÖNNEK A TÜKRÖK ÉS AZ ÜVEG FELÜLETEK

Csak annyi a tanács, hogy ezekhez általában külön mikroszálas kendők vannak, és leggyakrabban kék színűek. Természetesen, nedvesen használatosak. (Érdekes, hogy Magyarországon a legjobb üvegtisztító kendő ára csak 200 Ft, és igen vékony. Egy aprópénzről elnevezett diszkontláncban kapható.)

TÖRÖLD ÁT A MARADÉK FELÜLETET

Ugyanígy, nedves kendővel. Ne feledd, amit az elején mondtunk, ha lehet, egyetlen mozdulattal, ahogy a felület kívánja és engedi. Nem kapkodnod kell, hanem figyelned a kendő és felület kölcsönhatását.

A LEGTÁVOLABBI SAROKBÓL INDULJ MEG A POSZÍVÓDDAL

A porszívót ugyanúgy használd, mint a kendőt. Ne húzogasd hosszú percekig ugyanott. Gondolj arra, hogy a takarítás időről időre ismétlődő házimunka. Gyakoriságát az szabja meg, hogy mennyi idő alatt koszolódik be a lakásod. A te feladatod pedig az, hogy a lehető leghatékonyabb munkával úgy tett rendbe, hogy kiváltsa a Hotel-élményt.

H3_shutterstock_1042804588

FÜRDŐSZOBA-KONYHA

Ezekben a helyiségekben a permetezéssel kezdd, szórj környezetbarát – ha lehet: természetes – vagy általános permetet a kádba, a WC-tartályra, csempékre, a munkaasztalra, ami nem kíván különleges kezelést. A csapok, a WC-csésze, a mosogatótálca komolyabb szereket igényelnek. Ezekre külön-külön spray van, nem is drágák, de gyakran megteszi egy magad készítette ecetes lemosószer is. (Egyetlen csepp mosogatószert is tehetsz a permeteződbe, de ne többet, mert habosan csíkozni fog.)

Ne hagyd ki a nehezen elérhető helyeket, ha kell, használj egy kidobandó fogkefét. És főleg, ne szégyellj letérdelni, (gumikesztyűs) kezeddel súrolni a nehéz kényes helyeken (például a WC mögött), ahová a felmosófejed nem fér be. És jöhet a felmosás.

ODAÉGETT ÉTEL A TŰZHELYEN – EZ NEM AMERIKA

A nehezen eltávolítható „trutyira” az amerikaiaknak van egy tanácsuk. „Kapd elő a hitelkártyádat, vágd többfelé, majd told a szemétbe. Nálunk még nem kötelező hitelkártyával a farzsebben takarítani.

A konyhai gépek külsejét ugyanúgy kezeld, mint az üvegfelületeket.

KILINCSEK, TÁVIRÁNYÍTÓK – MINDEN, AMIT ÖSSZEMANCSOLTOK

Azoknak a kisebb részeknek-, tárgyaknak a tisztításával (ha kell fertőtlenítésével) végezd, amiket összefogdos, -tapogat a család. Gondold végig, mik ezek, kivéve, ha kisgyereked van, mert akkor a megoldás egyszerű: mindent összefogdos.

NA, HOTELBEN LAKSZ? MENNYI IDŐBE TELT?

Lehet, hogy nem érzed ezt a Hotel-érzést, viszont valószínűleg gyorsabban végeztél. A különbség abban állhat, hogy a hotelszobákat sokkal gyakrabban takarítják, viszont sokkal gyorsabban is. Dolgozd fel mai munkád tapasztalatait, hogy legközelebb kevesebb, de tudatosabb munkával fényűzésben érezd magad.