Egészség

Nem kell rögtön kecskére váltani

Sokan egyik napról a másikra próbálnak meg egészséges táplálkozásra váltani, lemondani a húsról és áttérni a kecskekajára, a zöldségekre és magokra. Ez nem a legjobb taktika. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy testünk nem köszöni majd meg a hirtelen változást, jobb, ha a fokozatosság elvét követjük.

 A felmérések azt mutatják, hogy az emberek többségének helytelen a táplálkozása.

Fotó: iStock.com/macniak

Fotó: iStock.com/macniak

Az étkezésekben is vannak divatirányzatok, a fő kérdés azonban, hogy mennyire szereti a test a végleteket, vagy a különféle megvonásokat . Hát semennyire. A test nem szereti a túlzásokat. Amikor változtatni akarunk életünkön, táplálkozásunkon, akkor többnyire valami drasztikusba kezdünk bele, ez azonban nem helyes, inkább a fokozatosság elvét kell követni. Számba kell venni, hogy valójában milyen volt a táplálkozásunk, és milyen lenne annak az ideális, egészséges módja. A dietetikusok felhívják a figyelmet: az, hogyha valaki az eddigi egészségtelen táplálkozásából hirtelen, szó szerint egyik napról a másikra egészséges táplálkozásra vált, azt nehezen viseli a szervezet, majd környezetünk is, hiszen viselkedésünkre is hatással lesz a változás.

 

Sokan divatból kezdenek el húsmentesen étkezni. A dietetikusok szerint nem kell ragaszkodni a mindennapi húsevéshez, azonban az, hogyha teljesen megvonjuk testünktől a húst, nem feltétlenül jó. A változatosság a fontos, az ünnepek után pedig főként törekedni kell a változatosságra, hiszen karácsonykor és szilveszterkor is több húst fogyasztanak az emberek. Az új évben  próbáljunk törekedni a zöldség-gyümölcs fogyasztására. De a húst sem szabad kihagyni az étrendből. Érdemes termelői piacokon és helyi árusoknál vásárolni, hiszen így elkerülhető az, hogy esetleg plusz, akár felesleges anyagokat is szervezetünkbe vigyünk egy-egy élelmiszerrel.