Egészség

A vashiány legjellemzőbb tünetei

Örökké fáradt vagy? Gyakran erősen ver a szíved? Hullik a hajad? Gondoltál már arra, hogy ennek oka lehet, ha kevés véredben a vas. Persze honnan is tudhatnád, hiszen a vashiánynak változatosak a tünetei.

 

Annak, hogy valaki fáradt és kimerült oka lehet, a stressz, vagy a túlhajszolt életmód is. 

Fotó: iStock.com/m-imagephotography

Fotó: iStock.com/m-imagephotography

 

A nőknél ennek leggyakoribb oka a túl erős menstruációs vérzés, mivel ekkor a kelleténél több vért –így vasat- veszítesz.Ilyen probléma esetén érdemes laborvizsgálattal megnézetni a vas szintjét a szervezetben továbbá célszerű vérzékenység irányába is vizsgálódni, hiszen sok esetben ez okozza a kellemetlen panaszt

Akkor is érdemes vashiányra gyanakodni, ha túlságosan sápadt vagy, ha ajkad ínyed is halványabb a kelleténél . A bőr egészséges színét az arcbőr kis artériájának vérteltsége és a vérben lévő hemoglobin adja (melynek felépítéséhez elengedhetetlen a vas), így annak csökkent mennyisége sápadtságot okoz. 

A szapora szívverés igen ijesztő tünet, ám nem feltétlenül jelent komoly szívbetegséget, hiszen sokszor vashiányos vérszegénység áll a panasz hátterében. Amennyiben valamilyen szívbetegséggel küzdesz, úgy célszerű gyakrabban ellenőriztetni a vérképedet.  

Akkor is, ha a lábadban nyugalmi helyzetben egy megmagyarázhatatlan, furcsa érzés keletkezik, A nyugtalan láb szindróma hátterében 15%-ban vashiány húzódik, ráadásul minél alacsonyabb a vas szintje, a panasz annál erősebb. De a vashiány tünete lehet a gyakori fejfájás. És az is, ha szokatlan dolgokra támad gusztusod. Például agyagot, sarat, krétát, jeget ennél. A legtöbb elmélet szerint ilyenkor a hiányzó ásványi anyagokat próbálják pótolni a betegek.

Ha kiderül, hogy vashiányos vagy vannak étrendkiegészítők és erősebb gyógyszerek is, melyek pótolják a hiányzó vasat