Életmód

Jógázz, hogy ne légy náthás!

Szinte túl egyszerűen hangzik: néhány percnyi tempós mozgás a friss levegőn, néhány mély lélegzetvétel, és a lélek békéje – ennyi kell ahhoz, hogy ne használj el papírzsebkendő-halmokat.

Valójában ennyi a nátha hatékony ellenszere, ami tényleg bevált. A meditatív tréning, mint a jóga is, az egész testünket ellazítja, és ezt a nátha okozói, a baktériumok és a vírusok egyáltalán nem szeretik. A tempós és visszafogott mozgás a friss levegőn erősíti az immunrendszert. A meditatív jóga gyakorlatai intenzívvé és lassúbbá teszik a légzésünket, ami nemcsak a nátha ellen jó, hanem bizonyította csökkenti az olyan felső légúti panaszokat, mint az asztma vagy a bronchitis.
Tarts velünk, bemutatunk néhány náthaűző jógagyakorlatot.

Fotó: iStock.com/Antonio_Diaz

Fotó: iStock.com/Antonio_Diaz

Elfújja a szél!
A szél mindig is olyan természeti elem volt, ami fontos szerepet kapott a jógiknál, akik vayunak nevezik a levegő mozgását. A szél felfrissít, testünket-lelkünket átfújja, megtisztítja. Engedjük át magunkat a szélnek – mint a Titanicban Leonardo DiCaprio és Kate Winslet, de tényleg úgy –, és kezünkkel kavarjuk a levegőt szélmalomként!

Repülj, mint egy albatrosz!
Álljunk nagyon stabilan kisterpeszbe, hajoljunk egy picit előre, hogy érezzük a belső tartásunkat. Emeljük fel a karunkat a váll magasságába, az ujjainkat terpesszük szét. Lassan egyenesedjünk ki, és lélegezzük be mélyen a levegőt, majd hajoljunk megint kicsit előre, miközben kifújjuk a levegőt. Egy-két mozdulat után érzik majd a szárnyaik alatt a levegőt, ahogy repülnek, mint egy albatrosz. Legalább 1-2 percig ‘röpködjünk’!

Fotó: iStock.com/yurok

Fotó: iStock.com/yurok

Dobd le a terheket!
Csipőszéles terpeszben emeljük fel a karjainkat párhuzamosan jobbra felfelé, és nyújtsuk jó messzire, szemünkkel követve az ujjaink hegyét. Lélegezzünk be mélyen! Ezután lendítsük át a karjainkat továbbra is párhuzamosan a másik oldalra, most is a szemünkkel kísérve. A lendület közben fújjuk ki a levegőt. Ezt is legalább 1-2 percig végezzük!

Világítótorony a viharban
Álljunk lazán, párhuzamos lábakkal, ne terpesszünk! Engedjük, hogy a talpunk teljesen a földhöz simuljon. Picit hajlítsuk be a térdünket, engedjük le a medencénket, és lélegezzünk be mélyen. Majd egyenesítsük ki a lábunkat, emeljük meg a medencénket, és ezzel együtt lendületesen a karunkat is emeljük a magasba, miközben kilélegzünk. Az újabb hajlításnál engedjük le szép lassan a karunkat! Ezt a gyakorlatot is ismételjük legalább 1-2 percig.

Fotó: Unsplash/ Dave Contreras

Fotó: Unsplash/ Dave Contreras

Szikla a napon
Álljunk lazán, párhuzamos lábakkal. Nyújtsuk magasba mindkét karunkat, és tárjuk szét az ujjainkat. Képzeljük el, hogy a két tenyerünk két nap, és az ujjaink a sugarak. Érezzük, ahogy a napok szórják a fényüket és a melegüket! Közben lélegezzünk nyugodtan, érezve, amint a szél és az időjárás felélénkít, anélkül, hogy a belső nyugalmunkat és az ellenálló képességünket elvesztenénk.