Szerelem

3 film a szerelemről

Mindenkinek van egy kedvenc szerelmes filmje, amit képes sokadjára is megnézni, mi is összeállítottuk a kedvenceink listáját.

A szerelem valószínűleg az egyik legősibb téma, ami megihlette az embert és feltehetőleg sosem fog kifogyni ennek bármilyen formájú ábrázolásából. Képesek vagyunk akkor is leülni a kedvenc love sztorink elé, ha pontosan tudjuk, hogy melyik jelenet után fogunk sírni, melyik jelen után lesz a félreértés, a megcsalás vagy éppen az összeborulás.

Pretty woman, fotó: filmplakát

Pretty woman, fotó: filmplakát

Pretty Woman (Micsoda nő)

Ez a film egész egyszerűen nem létezhet a szerelmes filmek említésekor. A klasszikus herceg fehérlovon mese, talán legjobban a mai világra átültetett verziója. Az alkotás, ami meghozta Julia Roberts-nek a világhírnevet és, ami még inkább a jóképű, sármos úriember karakterbe helyezte Richard Gere-t. A Pretty woman, nem si gondolnánk,de komoly kockázatot vállalt a 90-es évek elején, hiszen kvázi húsnői státuszba emelt egy prostituáltat, ami akkor egy igazán merész húzás volt. Julia Roberts annyira szerethető Vivien szerepében, aki a nagyszájú és természetes temperamentumával, kirobbantja a robottá lett gazdag üzletembert a sznobok közül, hogy akár el is hisszük, hogy ez megtörtént valakikkel. Feltehetőleg a mű alkotói sem gondolták, hogy egy ekkora klasszikus kerül majd ki a kezeik alól, ám ennél nagyobb bajunk sosem legyen.

Őrült, dilis szerelem, fotó: dvdborito.hu

Őrült, dilis szerelem, fotó: dvdborito.hu

Őrült, dilis szerelem

Az egyik személyes kedvencem ez az alkotás, ami lényegében egy görbe tükör a mai társadalom előtt. Látunk benne hűtlen feleséget, egy életét újrakezdő megcsalt férjet, egy modern macsót, akit elcsábítanak és mindezt úgy, közben nagyon sokat nevetünk is rajtuk. Jó nevű színészek egész sora tűnik fel a filmben, sokszor csak epizód szerepekre, ám azzal is mind-mind hozzátesznek ennek az igazán igénye romantikus-vígjátéknak az értékéhez. Emma Stone játéka külön említésre való, hiszen lubickol a fiatal, ambiciózus jogász karakterében, aki egy hirtelen felindulásból ráveti magát egy tipikus skalpvadász pasira (Ryan Gosling) okozva nála sokkot, amiből természetesen szerelem lesz.

Lesz ez még így se, fotó: filmplakat.hu

Lesz ez még így se, fotó: filmplakat.hu

Lesz ez még így se

A legtöbbünknek nem egy szerelmes film jut eszébe, hanem inkább Jack Nicholson Oscar díjat érő alakítása, és az első olyan film, ami a krónikus kényszercselekvők nem túl könnyű életét mutatja be, na meg Verdel, az imádni való eb. Azonban ne feledjük el, hogy Nicholson karaktere egy író, aki szerelem témájú könyveket alkot, miközben sosem élhette meg ezt a gyönyörű és sokszor fájdalmas érzést. Persze, ezalatt epekedik Carolért (Helen Hunt) a pincérnőért, aki az egyetlen, aki képes hosszabb távon elviselni Melvin taszító és bántó magatartását. A mellékszereplők itt is nagyon sokat tesznek hozzá a filmhez, úgy mint a meleg festőművész (Greg Kinnear) vagy éppen a menedzsere Frank (Cuba Gooding Junior) szerepeiben. AZ egyik legemlékezetesebb jelenet, mikor Melvint megkérdezi a kiadójában egy fiatal lány, hogy hogyan is ismerheti egy író ennyire a nőket, honnan tudhatja egy férfi, ilyen jól, hogy mi jár egy nő agyában és a szívében. A választ nem idézem, inkább nézd meg a filmet, ha véletlenül nem láttad volna eddig.