Otthon

A következő lakásodat már nyomtatni fogják

Nehogy azt hidd, hogy házat nyomtatni drága dolog – egymillió-százhatvanezerből kijön egy.

Bizonyára hallottál már a 3D nyomtatásról. Ha nem vagy nagy szakértője, akkor mindjárt érteni fogsz hozzá: ezzel az eljárással tárgyakat hoznak létre a térben.

Rossz szó a nyomtató, építőnek kellett volna elnevezni a készüléket, amely elférhet az asztalod sarkán, és lehet akkora is, mint egy háztömb.

A kicsi is a nagy is ugyanolyan elven működik: egy számítógéppel megtervezett tárgyat az alapjától a tetejéig centiről centire kifröcsköl, mint a tintanyomtató, csak itt a tinta helyett sok anyag elképzelhető. A „fröcsköl” szó se tévesszen meg, mert ez az eljárás különlegesen precíz is tud lenni: ilyenkor persze parányi anyagrészecskéket fújnak-nyomnak egymásra, a milliméternél is pontosabban.

Ma már a művégtagtól az legbonyolultabb autóalkatrészekig, szobrok másolatától – sajnos – a fegyverig mindent ki tudnak nyomtatni.
Házakat is. Sőt, egész lakónegyedeket egyszerre.

ee_3d_haz

EGY NAP ALATT KÉSZÜL EL A HÁZ

Hogy megismerd a lehetőségeket, ide illesztettünk néhány videót az eljárásról. Nem túl hosszúak, és akkor is érteni fogod őket, ha nem beszélsz angolul, mert a képek mindenre megtanítanak.

A lényeg, hogy a nyomtatási eljárással rendkívül gyorsan és jó minőségben „ki lehet nyomtatni”, vagy inkább „fel lehet fröcskölni” egy házat.
A gyorsaság fontos, mert így egy-egy család gyorsan fedél alá jut, és az ár is egészen hihetetlen lesz. Ez az Egyesült Államokban nyomtatott, a természeti csapások túlélőinek és menekülteknek tervezett ház megsegítésére ház az 1 160 000 forintnál is kevesebbe kerül. Ahhoz képest pazar.

EZ NEM A GAZDAGOK JÁTÉKA

A következő példa francia. Kifejezetten szociális lakásnak készül, bár egy kicsivel igényesebb, mint az amerikai ház volt fentebb. Kicsit lassabban is épül, egy egész hétig „elhúzzák” a nyomtatását. De ez is olcsó és a város szegényebb lakosainak nyújt kulturált lakhatást. Nem úgy fest, mint amibe szégyen volna beköltözni.

A FORMÁK EGÉSZEN SZABADON ALAKÍTHATÓK

Itt egy orosz példa arra, hogy ez a technológia nagyon zord tájakon is élhető, kellemes otthont tud varázsolni. Ez is pillanatok alatt készült.

Végül egy tegnap átadott híd, hogy lásd, az ilyen építés meglehetősen erős és biztonságos.

MAGYARORSZÁGON?

Jó volna, ha mielőbb mifelénk is lennének hasonló, házat is nyomtatni tudó gépek. Persze, előbb-utóbb lesznek. Igény volna rá, hiszen szociális bérlakás kevés épül az országban, miközben a lakásárak (és bérleti díjak) az egekbe törnek. Bízzunk benne, ha a vállalkozók nem kapkodják el a nyomtató beszerzését, akkor lesznek vállalkozó önkormányzatok, vagy maga az állam.