Közélet

A világ huszonhat leggazdagabb embere

A világ leggazdagabb 26 emberének vagyona annyi, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak

Ha a második milliót már becsületesen szerezted, az első tízmilliárd után megengedheted magadnak a nagylelkűséget

A legtöbb ember bizonyára felháborodik ezen, és ökölbe szorított kézzel az asztalra csap – “Micsoda igazságtalanság!” Bizonyára nem is sejtik, de a huszonhat leggazdagabb többsége is így gondolja. A gazdasági szabályzókat a náluk jóval szerényebb – de, azért nem kevés – jövedelemmel bíró törvényhozók írják, akik elsősorban magukra gondolnak, hogy minél több maradjon a saját zsebükben.

(Kép: Pinterest)

(Kép: Pinterest)

Arról már többször lehetett hallani, hogy a huszonhat szupergazdag egyike-másika sokallotta a nála hagyott milliárdokat, de azt még nem, hogy szorongatták volna a képviselőket kedvezőbb adótörvényekért.

KIK EZEK AZ EMBEREK?

Ha kíváncsi vagy, vagy éppen gazdag pasit keresel itt a lista. (Annyit előljáróban elmondhatunk, jobb ha azonnal elkezdesz kínaiul tanulni a sarki kifőzdében: manapság 475 kínai milliárdos áll a 635 amerikaival szemben.)

 

Legtöbbjük vagyonáról már hallott mindenki, csak éppen emberi tulajdonságaikról nem.

amazon_1_resize_2

1.) Jeff Bezos, az Amazon alapítója / 112 milliárd dolláros vagyonnal. Az Amazon alapítója ma csak 16%-ban tulajdonosa a cégnek, azonban ez is elég ahhoz, hogy a világ leggazdagabb embere legyen. Mit csinál a leggazdagabb. A világűrben akar röpködni. Szó szerint. Olyan űrrepülőgépet építtet, amivel sokszor lehet az űrbe szállni. Azért a földi dolgokat sem felejti el. Az Egyesült Államokban kiépít egy Montessori-módszerrel tanító iskolai előkészítő hálózatot, és két milliárdot ad a hajléktalan családok megsegítésére. Ővé a nagy múltú Washington Post napilap. Kérdés, mennyi pénze marad most kezdődő válópere után?

nicrosoft-1_resize_2

2) Bill Gates a Microsoft egyik alapítója / 90 milliárd. Feleségével a világ leghatalmasabb jótékonysági alapítványát igazgatják. Igyekeznek minden afrikai gyereknek jó iskoláztatást, egészséges ivóvizet és védelmet biztosítani a malária ellen. Emellett világszerte sok kutatást és fejlesztést támogatnak. Lehet, hogy adótanácsadóik javaslatára, de olyan hatalmas összegekről mondtak le, amelyek mellett az Európai Unió afrikai segélyei is eltörpülnek.

bank_resize

3) Warren Buffett, befektető / 84 mrd. Buffet olyan látványosan normális életet él, hogy az már közmondásos. Évtizedek óta ugyanazzal a gyorséttermi menüvel indítja a napjait, és 1958 óta ugyanabba az átlagos házba tér haza. Összehajtható Nokia telefonját még a 2000-es évek elején kapta. Életében egyetlen emailt írt, az sem sikerült túl szerencsésen: per lett belőle. Mielőtt bárki rögeszmés öreg fickónak hinné, tudnia kell, hogy Buffett már 170 milliárdost vett rá, hogy vagyonuk nagyobb, sőt túlnyomó részét az általa szervezett Giving Pledge projektben fordítsák jótékony célokra.

facebook_resize

4) Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója / 71 mrd. Zuckerberg és felesége is csatlakozott Buffett projektjéhez, és jótékony célokra ajánlották fel vagyonuk 99%-át. A hírnek sokan nem hisznek, mindenesetre Zuckenberg csak a múlt héten 300 millió dollárt adott a minőségi újságírás támogatására. Közismert arról, hogy iskolák bőkezű segítője.

dress_resize

5) Amancio Ortega, a Zara tulajdonosa / 70 mrd. 320 millió euróért vett 290 rák-diagnosztikai műszert Spanyolországban, hogy mindenki részesüljön a megelőző szűrésben.

dress_resize

6) Bernard Arnault, ízlésformáló / 69 mrd. A francia úr vagyonának főbb ékességei a Louis Vuitton, a Dior és a Sephora. A majd’ 70 további cége is a luxus és a divat körül tevékenykedik. Arnault nagy művészet-rajongó, dollár százmilliókat költött a Vuitton múzeumára és kiállítótermére.

mobile-app_resize

7) Carlos Slim Helu, vállalatbirodalma főleg mobiltelefonos cégekre épül / 67.1 mrd. Társtulajdonosa a The New York Times napilapnak. Veje tervezte Slim Soumaya Múzeumát Mexikóvárosban, ahol Slim óriási műgyűjteménye található.

oil_resize

8-9) Charles és David Koch, vegyi ipar, 60-60 mrd. A Koch család belső harcai csak egy thriller tudná bemutatni. Közösségi szerepvállalásuk elsősorban a politikára irányul, évtizedek óta rengeteg pénzt költenek el kampányokra. De, azért jut pénz a New York-i Városi Operára is. Amilyen harciasok a politikában, olyan szerények a mindennapi életben. Ebédidőben, a vállalati kantinban, szépen beálltak a sorba tálcával a kézben.

web_resize

10) Larry Ellison, az Oracle szoftvercég társalapítója / 58 mrd. Ellison 200 milliót adott nemrégiben a Dél-Kaliforniai Egyetemnek rákkutatásra. A startup cégek ismert támogatója.

responsive_resize

11) Michael Bloomberg, pénzügyi médiahálózata van / 50 mrd. Bloomberg csak a fegyverkorlátozásra 5 milliárd dollárt adott, és jelentősen támogatja az éghajlatváltozás kutatásait is.

google_resize

12-13) Larry Page és Sergey Brin, a Google alapítói 45-45 mrd. Page az ebola-járávány megfékezésére áldoz, Brin a Parkinson-kór kutatására.

walmart_1_resize_2

14-15-16) Jim Walton, Robson Walton és Alice Walton a Walmart áruházláncot alapító Sam Walton örökösei / 46-46-46 mrd. A Walton családról csak annyit, hogy Sam Waltont legendák ragyogták körül már életében, maga volt a megtestesült emberség, egyszerűség, szeretet és figyelem.

web_resize

17) Ma Huateng, mondjuk úgy, a kínai Zuckerber / 45 mrd. Hatalmas internetes holdingjának része a WeChat, amolyan Facebook kínai módra egymilliárd felhasználóval. Feleségét is ezen keresztül ismerte meg. Milliárdokat ad jótékonysági alapoknak, de sikerrel bújik el a nyilvánosság elől. Még azt sem tudják, melyik városban él. Az bizonyos, szereti a csillagászatot és a műtárgyakat.

shampoo_resize

18) Françoise Bettencourt Meyers, a L’Oréal tulajdonosa / 42 mrd. Bár aktívan vezeti a L’Oréal óriáscégét, három könyvet is tudott írni munkája mellett, egyet a görög istenekről. Adakozókedve nem rendítette meg személyes vagyonát, amiből fél milliárd dollárt juttatott jótékonysági célokra.

oil_resize

19) Mukesh Ambani, indiai olaj- és gázipar, telekommunikáció / 40 mrd. Indiában nagyon nehéz kérdés a jótékonykodás. Ott, ahol az első lépésnél az utcán megrohanják az embert csontsovány gyerekek százai, ha mindenünket odaadnánk, akkor is széttépnének a maradékért. Komoly viták folynak a gazdagok között, mit és hogyan is kellene csinálni. Az adakozás néha nekilódul, aztán egy látványos kudarc után leáll. Ambanit azért fogják hálával emlegetni sokáig, mert távközlési cége ingyenesen ad lehetőséget 125 millió előfizetőjének belföldi hívásokra, amihez majdnem ingyenesen okostelefon is jár, és az internet is hihetetlenül olcsó.

alibaba_1_resize_2

20) Jack Ma, az Alibaba internetes áruház társalapítója / 39 mrd. Jack Matól sosem állt messze az adományozás, szívesen segített, ahol tudott. Warren Buffettel való találkozása azonban őt is meggyőzte arról, hogy nyolcvan éves kor felett a pénz már nem jelent értéket, ezért teljes vagyonát elajándékozza. Vállalta azt is, hogy Kína több mint 450 milliárdosából sokakat Buffett követésére bír.

clovers_resize

21) Sheldon Adelson, Las Vegas-i kaszinótulajdonos és elnök-vezérigazgató / 38 mrd. A nevadai kaszinóváros gyakorlatilag neki hajt hasznot. Litvániából és Walesből kivándorolt szülei nem tudták kényeztetni, Adelson gyerekkorában egy bostoni bérlemény padlóján aludt. Különböző zsidó szervezetek támogat, közöttük 410 millióval a “Születési Jog” nevezetűt, ami zsidó fiatalok Izraelbe utazását szervezi.

nicrosoft-1_resize_2

22) Steve Ballmer, a Microsoft volt vezérigazgatója / 38 mrd. Ballmer nehéz időkben állt a vállalat élén, amikor a Google lenyomta a Microsoft böngészőjét, az Apple a mobil telefonját, ráadásul beütött az iparág tőzsdeösszeomlása. Azért maradt annyi a számláján, hogy megvegye a Los Angeles Clipperst kosárlabda csapatát 2 milliárdért, és majdnem ugyanennyit adjon felesége volt iskolájának.

bank_resize

23) Li Ka-shing, egy óriási befektetési alap volt elnöke / 34 mrd. Jótékonysági alapítványába közel 3 milliárdot töltött oktatási, egészségügyi és szociális fejlesztésekre.

cityscape_resize

24-25) Hui Ka Yan és Lee Shau Kee ingatlanfejlesztők / 30-30 mrd. Őket is Jack Ma tette Buffett követőivé.

cityscape_resize

26) Wang Jianlin, ingatlanfejlesztő / 30 mrd. Egykor amerikai mozi- és áruházláncok, szállodák és az Atletico Madrid (rész)tulajdonosa volt. Nyugdíjba vonulása után az űrkutatás, Kínai régi kincseinek restaurálása érdekelték. Aktív évei alatt 20 milliárdot gyűjtött jótékony célokra, ebből egy származott saját vagyonából.

Szép lista, de ez nem az angyalok névsora. Vagy mégis? A hölgy Richard Branson angol milliárdos felesége: három felnőtt gyermekük van.

ÉS NÁLUNK?

A magyar milliárdosok közül a nemrég elhunyt Demján Sándor és az OTP-vezér Csányi Sándor kiterjedt jótékonysági tevékenysége ismert, szinte felsorolhatatlanul sok alapítvány kötődik hozzájuk. Mindketten főként a hátrányos helyzetű gyerekeken igyekeztek segíteni, de erősen érdekelte őket kultúra és a sport is. Gattyán Györgyöt, Prima Primissima Alapítvány társalapítóját a mentőszolgálat támogatása mellett a sport érdekli, a fiatal tehetségek felkarolása.

1976. április 3-án a Skála Budapest Szövetkezeti Nagyáruház megnyitásakor. (Forrás:Wikipedia)

Demján Sándor, 1976. április 3-án a Skála Budapest Szövetkezeti Nagyáruház megnyitásakor. (Forrás:Wikipedia)

NA, DE TE?

A milliárdosok vagyonához képest olykor nem tűnik soknak, amit adományozásra fordítanak, máskor meg már nem is értjük, mi marad nekik. (Azért kevesen féltik őket.) Akárhogy is van, a nyugati társadalmakban elvárás, hogy aki teheti, segítsen. Olykor, például egy-egy természeti katasztrófánál mutatkozik meg igazán a kormányok kicsinyessége, és a tehetősek felelősségválalása közötti különbség.

Vannak felelőtlen kormányzatok, akik nem hisznek a globális felmelegedésben, vannak akik gyógyszer helyett fegyvereket vásárolnak, akiket hidegen hagy, hogyan pusztulnak erdeik és vizeik, az emberek és állatok. A nagy vagyon esélyt ad a segítségre, és a segítség tiszteletet szül.

Mégis, a szupergazdagok és a legszegényebbek közötti különbség ésszel alig felfogható, és minden szív igazságtalannak érzi. De ugyanez a szív érzi valahol, hogy a milliárdosok nagyobb része nem érdemtelenül szerezte vagyonát.

Végül is, az a kérdés, mit teszünk mi, az emberiség középső része, pontosabban mi, magyarok.
Egyelőre ott tartunk, hogy lusták vagyunk kitölteni adóbevallásunk kedvezményezetti rovatát, és nagyon messze vagyunk attól a nyugati átlagtól, hogy jövedelmünk 3%-ával segítsük a nálunk rosszabb helyzetbe szorultakat.