Életmód

Ilyen sportokat válassz, ha okos akarsz maradni!

Lehet az agyat sporttal edzeni? Egyáltalán létezik olyan torna, amely az észbeli képességeket fejleszti? Természetesen. Az összpontosító képességet lehet fejleszteni, ezzel egy időben a memória is javul.

Egy ideig azt hitték a kutatók, hogy agyunk fejlődése felnőttkorban leáll. A tudomány mai állása szerint szerint ez nem igaz. Életünk során folyamatosan új idegsejtjeink fejlődnek. Ezeket főként tanulással segíthetjük. De vannak olyan sportok is, amelyek gyorsíthatják ezt a folyamatot.

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Vannak olyan mozgásformák melyek csökkentik az agy öregedését, míg mások javítják a memóriát

Lássuk, melyik, hogyan segít:

- a futás, az aerobic vagy a biciklizés, tehát az úgynevezett aerob gyakorlatok lassítják a szürkeállomány elhalását. Az agynak ez a része felelős az információ feldolgozásáért- tehát az ilyen sportok nem engedik megöregedni az agyat
- az anaerob gyakorlatok, mint a súlyzózás serkentik az új agysejtek termelődését azon a területen, amely a memóriáért és a tanulásért felelős.
A stressz viszont endorfin csökkentő hatása miatt leépíti az agysejteket. A stressz oldásának pedig a legjobb ellenszere a jó kedvvel, lehetőleg zenére végzett mozgás, mely lehet akár a tánc is.