Konyha

Egészséges és édes? Ugyan mi az?

Ha hó a ritkaság is mostanában telente, finom és egészséges sütőtök azért még van, és egymaga kárpótol a sötét, zord napokért. Szinte bármit készíthetünk belőle, a levestől a főételen keresztül a desszertig, sőt, akár finom italok alapanyaga is lehet.

Egyes források szerint Észak-Amerika, mások szerint Közép- és Dél-Amerika az őshazája ennek a sokoldalú és finom, ráadásul olcsón beszerezhető zöldségnek. Annyi bizonyos, hogy az első tökmagokat a spanyol hódítók hozták Európába, majd a 19. században itthon is népszerűvé vált a zöldség.

unsplash.com/Sara Dubler

A legfinomabb krémleves készülhet belőle (Fotó:unsplash.com/Sara Dubler)

 

Hazánkban a legkedveltebb sütőtökök a kiszombori, a nagydobosi és az óvári.
Nemcsak a húsa és a magja, hanem a virága is ehető: sütve, rántva különleges csemege. 90 százaléka víz, és rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, ezért a legegészségesebb zöldségek között tartják számon. Jelentős mennyiségben van benne C-vitamin, karotin, B1-, B2- és B6-vitamin, folsav, niacin, réz, foszfor, vas, mangán, kalcium és cink.  Kiválóan alkalmas gyulladásos betegségek, különösen a meghűlés kezelésére, javítja a nyálkahártyák állapotát. A tüdőgyulladásra és az asztmára is jó hatással van, az allergiás tünetek enyhítésére is alkalmas.

A sütőtök a bőrnek is nagy barátja: mind a száraz, mind pedig a zsíros, problémás, pattanásos bőrnek használ a rendszeres fogyasztása. Karotintartalma folytán a szem épségét is őrzi, segít megelőzni például a szürkületi vakság kialakulását. Antioxidáns hatású hatóanyagai, legfőképp a karotin és a C-vitamin a daganatos betegségek és a szívproblémák megelőzésében is szerepet játszanak.

Fotó: iStock.com/Lilechka75

Salátának is isteni (Fotó: iStock.com/Lilechka75)

Régen hashajtóként is alkalmazták, de ma is kiváló ellenszere a különféle emésztési problémáknak, és a máj működését is segíti. Beszerzéskor ügyeljünk rá, hogy a héja kemény, hibátlan legyen, így sokáig eláll.

Felhasználásának csak a fantáziánk szab határt. Gyümölcscentrifugával préselhetünk belőle ivólevet, de kiváló salátának vagy krémlevesnek is. A szokványos burgonyapürét is egészségesebbé és finomabbá tehetjük, ha egy kis sütőtökpürét adunk hozzá. Kockára vágva raguknak is remek kiegészítője, de forró italokhoz és süteményekhez is hozzáadhatjuk. A currytól a rozmaringon, a gyömbéren, a fokhagymán, a kakukkfüvön keresztül egészen a fahéjig, a vaníliáig és a szerecsendióig számos fűszer illik hozzá. Ha csak egyszerű sült tökként készítjük el, akkor is sokkal finomabb, ha valamilyen zöldfűszerrel sütjük együtt.