Siker

„Szeretném, ha az emberek újra fölfedeznék a selymet” – interjú

Borody Krisztinával, a selyem, a színek és a minták megszállottjával találkoztunk, aki nemcsak megmutatta nekünk legszebb selyemkendőit, zsebkendőit, karkötőit, de arról is mesélt, mi vonzza annyira ehhez az ősi technológiával készült, különleges anyaghoz.

Miért pont a selymet választottad?

Mert imádom ezt az anyagot, csodás fénye van, és hihetetlenül finom, puha. Aki egyszer megérinti, biztosan nem tudja többé elengedni. Korábban textiltervezést tanultam a Kisképzőn. A batikolásnál pamutra dolgoztunk, és már akkor is elvarázsolt az évezredes technika. De gyakorlatilag abban a pillanatban, amikor a selyemmel találkoztam, elköteleztem magam a vele való munkára. Különleges tulajdonságai miatt rendkívül izgalmas anyag: végtelen lehetőség rejlik benne, ugyanakkor öntörvényű és szeszélyes.

Sok éven keresztül selyemképeket festettem, de ezek többnyire üveg mögé kerültek, és nem voltak tapinthatók. Szerettem volna, bevonni a hétköznapokba a használatát, és ekkor fordítottam figyelmemet a kendők és a „hordható művészet” felé.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Milyen technikával dolgozol? 

Nagyon fontos a selyem minősége, ezért kizárólag a legjobb alapanyagokra festek. Minden egyes darabbal, ami a kezem alól kikerül, szoros kapcsolatom van, hiszen én készítem az első lépéstől az utolsóig.

A selyemmel való munka igen nagy gyakorlatot igényel. Pontosan eltervezem, hogy milyen formákat, hatásokat akarok elérni, és ahhoz igazítom a technikát, minden darab egyedi, a kézi festésnek köszönhetően. Az ebből adódó egyenetlenségek a selyem sajátossága és a művészi munka lenyomatai. Az elkészült kendőt több mint 100 fokon gőzölöm négy órán keresztül. Csodálatos pillanat, amikor kibontom a papírból őket: ragyognak a színek, melyek előtte tompák, halványak voltak. Az anyag szerkezete is megváltozik, a korábban sprőd selyem lágy és fényes lesz.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

A mintákat te találod ki?

Mindig is foglalkoztatott a hordható művészet gondolata és a slow fashion – e két szempontot tartom szem előtt kollekcióim tervezésénél. Egyéni elképzeléseimet ötvözöm az aktuális trendek szín- és mintavilágával. Szeretem a letisztult formákat, az egyszerű vonalvezetést, de mindig teszek bele egy rám jellemző csavart, amitől igazán egyedivé válik a kendő.

Szeretném, ha az igényes, 20-as, 30-as éveikben járó fiatalok újra fölfedeznék a selymet, és ugyanolyan természetességgel nyúlnának outfitjük kiegészítéséhez egy selyemkendőhöz, mint egy ékszerhez. Ezzel párhuzamosan figyelek arra, hogy éveken át hordhatóak legyenek, sokszor akár évszaktól, alkalomtól, életkortól függetlenül is. Ugyanaz a Silk & more selyemsál kiegészíthet akár hétköznapi, akár alkalmi öltözetet. Ami nagyon érdekes, hogy egy egyszerű összeállítás mutatóssá varázsolható egyetlen selyemkendővel, nem is beszélve a számtalan megkötési lehetőségről, a sportostól az elegánsig. Sőt, férfiak részére is készítek díszzsebkendőket, melyek a női kollekciókhoz kapcsolódnak. Hihetetlen, de ez a vékonyka selyem a melegben hűsít, hidegben melegít. Természetesfehérje-alapú szálai nem irritálják a bőrt. Kezelése is egyszerűbb, mint sokan gondolják. Kézmeleg vízben mosható, és javasolt teljes száradás előtt kivasalni. Így akár évtizedekig is élvezhető a selyem ragyogása és lágy tapintása.