Csillagok

Ezektől lehetünk boldogabbak – a tudomány szerint

Mindenki szeretne boldog lenni, vagy még boldogabb – erre törekszünk nap mint nap. De vajon tisztában vagyunk azzal, hogy mi tenne bennünket igazán boldoggá? Vagy hogy mit is kell tennünk azért, hogy elérjük ezt a hőn áhított állapotot? Egy kutató ez utóbbira kereste a választ, és meg is osztotta kutatásának eredményét a nyilvánossággal.

Egy ideggyógyász szakorvos, Alex Korb osztotta meg tehát a tapasztalatait, illetve a kutatásának eredményeit, amikből kiderülhet, hogy mitől lehetünk még boldogabbak.

Címkézzük fel az érzelmeinket

Vagyis ha negatív érzelmeink vannak, mint például a szomorúság vagy a harag, akkor nevezzük meg ezt az érzést. A kutatásai szerint ugyanis amikor valaki megnevez, hangosan kimondja, hogy mit is érez valójában, akkor máris kevésbbé érzi azt – amikor a kutatás résztvevői tudatosan felismerték az érzelmeket, az csökkentette az érzelmek hatását az agyukban.

Fotó: Pexels/ Julian Jaktenberg

Fotó: Pexels/ Julian Jaktenberg

Legyünk hálásak

Ha például azzal kezdjük a napunkat, hogy végiggondoljuk, miért is lehetünk hálásak, ez a felsorolás máris jó érzéssel tölhet el bennünket, hiszen a hála önmagában is jó érzés. S mivel olyasmikért vagyunk hálásak, amelyek jó dolgok az életünkben, az agyunk úgy érzékelheti, hogy jól érezzük magunkat, és olyan hormonok szabadulhatnak fel, amiktől boldogabbnak érezhetjük magunkat.

Ne halogassuk a döntéseket

A szorongásaink nagy része abból adódik, hogy halogatjuk a dolgainkat, nem végezzük el, vagy nem tudunk, nem merünk dönteni bizonyos helyzetekben. A szakember szerint nem szabad húzni ezt a fázist, hanem érdemes minél hamarabb meghozni a döntéseinket – ez felszabadító, mert nem nyomja tovább a vállunkat a teher. Csökkentjük az aggodalmat az életünkben, amitől máris úgy érezhetjük, hogy könnyedebbek, boldogabbak vagyunk.

Ölelkezzünk, szeressünk

Az érintésnek nagy hatalma van, ahogyan a kimutatott, kifejezett szeretetnek is. Ugyancsak boldogsághormonokat szabadít fel az agyban péládul egy baráti, de főleg egy szerelmes ölelés. Vagy amikor csak azt érezzük, hogy szeretünk és szeretve vagyunk. Az az igazi boldogság, nem igaz?