Az elfogyasztott cukormennyiség sajnos több szempontból is hatással van az egészségünkre. Mintha nem lenne elég, hogy elhízhatunk tőle! Legtöbbször valószínűleg ez az oka, amiért rávesszük magunkat, hogy csökkentsük a szervezetünkbe bevitt cukrot (és együnk kevesebb csokit, sütit, fagyit), és amit elfogyasztunk, azt is gyümölcs és zöldség formájában tesszük. A szakértők szerint azonban más szempontokat is érdemes lehetne figyelembe venni, amikor a napi cukorfogyasztásunkat szabályozzuk.
Fotó: iStock.com/macarosha
Hangulatingadozás, szorongás
Nemcsak a testi, de a mentális egészségünkre is hathat a cukor. Kutatók megállapították, hogy a sok cukrot fogyasztó embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki depresszió vagy szorongás, mint azoknál, akik kevesebbet visznek be a szervezetükbe. Szerintük a túl sok cukor hozzájárul az úgynevezett szerotonin hormon csökkenéséhez, ami többek között depresszióhoz és szorongáshoz vezethet.
Gombás fertőzés
A cukorfogyasztás mértéke ugyanis sajnos elősegítheti a candida megjelenését, vagyis azok a nők, akik sok cukrot visznek a szervezetükbe, azok esetében nagyobb valószínűséggel jelenhet meg ez a cseppet sem kellemes fertőzés.
Lassabb agyműködés
A cukorfogyasztás befolyásolja a vércukorszintünket, aminek hatására az agyunk működése lelassulhat. Ez pedig azt eredményezheti, hogy nem tudunk olyan energiával dolgozni egy hatalmas adag desszert után, mint egyénként. Nem beszélve a beköszönő álmosságról, fáradtságról, amik még tetézik az agyunkat ért „cukorsokkot”.
Zsírmáj
Korábban már mi is megírtuk, hogy ez a betegség akár gyerekkorban is megjelenhet. A cukrokat ugyanis állítólag nehezebben dolgozza fel a májunk, ahol a feldolgozatlan zsírcseppekkel együtt felhalmozódhat. Ez pedig akár a zsírmáj kialakulásához is vezethet, ami hosszú távon igen káros lehet az egészségünkre nézve. Főleg azt fontos megjegyeznünk, hogy nem feltétlenül túlsúlyos vagy elhízott embereknél alakulhat ki. Az egészségtelen étkezést és a mozgásszegény életmódot követők a veszélyeztetettebbek.
Gyulladás
A szakemberek szerint a cukor lehet a szervezetben kialakuló gyulladások egyik kiváltója. Ez akár krónikus megbetegedésekhez is vezethet, valamint akár fájdalomhoz is. A magas inzulinszint a vércukorszint csökkenéséhez vezethet, ami gyulladást okozhat az ízületekben és az erekben. A cukorbevitel csökkentése azonban segíthet a probléma megoldásában.
Fotó: iStock.com/karandaev
Fogszuvasodás
A fogorvosoknak igaza van, amikor azt mondják, hogy mérsékeljük a cukorfogyasztást az egészséges és gyönyörű fogsorunk érdekében. Az, amit eszünk, ugyanis nagyban befolyásolja a szájhigiéniánkat. A túl sok cukor fokozhatja a baktériumok megjelenését a szájüregünkben, ami a környező szövetek és csontok bomlását és fertőzését eredményezheti.
Vakság, veseproblémák
A sok cukor fogyasztása akár cukorbetegséghez is vezethet. Korábban megírtuk, hogy a cukorbetegek többsége kettes típusú diabéteszben szenved. Ebben az esetben a cukorbetegség kialakulásának az elején semmilyen konkrét panasz nem jelentkezik, ennek ellenére a magasabb vércukorértékek már kimutathatóak a szűrések során, illetve az már kifejti a káros hatásait. Idővel megjelenhetnek a cukorbetegségre jellemző szövődmények, mint például a szemfenék, az idegrendszer és a vese károsodása. Az esetek többségében tehát panaszmentesen kialakul már egy bizonyos mértékű, magasabb vércukorérték, ami agresszív részben a szervek működésére nézve, részben pedig a szervek felépítésének károsodására vonatkozóan.