Egészség

Túl sok cukrot fogyasztunk? Ilyen hatással lehet a szervezetünkre!

Mindig azt halljuk, hogy fogyasszunk kevesebb cukrot, mert a túl sok cukor rossz – de hogy pontosan miért is olyan rossz, azon túl, hogy hízhatunk tőle, arról már kevesebb szót ejtenek. Pedig bizony nemcsak a súlyunk függ az elfogyasztott cukormennyiségtől, hanem például a hangulatunk és az agyműködésünk is!

Az elfogyasztott cukormennyiség sajnos több szempontból is hatással van az egészségünkre. Mintha nem lenne elég, hogy elhízhatunk tőle! Legtöbbször valószínűleg ez az oka, amiért rávesszük magunkat, hogy csökkentsük a szervezetünkbe bevitt cukrot (és együnk kevesebb csokit, sütit, fagyit), és amit elfogyasztunk, azt is gyümölcs és zöldség formájában tesszük. A szakértők szerint azonban más szempontokat is érdemes lehetne figyelembe venni, amikor a napi cukorfogyasztásunkat szabályozzuk.

Fotó: iStock.com/macarosha

Fotó: iStock.com/macarosha

Hangulatingadozás, szorongás

Nemcsak a testi, de a mentális egészségünkre is hathat a cukor. Kutatók megállapították, hogy a sok cukrot fogyasztó embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki depresszió vagy szorongás, mint azoknál, akik kevesebbet visznek be a szervezetükbe. Szerintük a túl sok cukor hozzájárul az úgynevezett szerotonin hormon csökkenéséhez, ami többek között depresszióhoz és szorongáshoz vezethet.

Gombás fertőzés

A cukorfogyasztás mértéke ugyanis sajnos elősegítheti a candida megjelenését, vagyis azok a nők, akik sok cukrot visznek a szervezetükbe, azok esetében nagyobb valószínűséggel jelenhet meg ez a cseppet sem kellemes fertőzés.

Lassabb agyműködés

A cukorfogyasztás befolyásolja a vércukorszintünket, aminek hatására az agyunk működése lelassulhat. Ez pedig azt eredményezheti, hogy nem tudunk olyan energiával dolgozni egy hatalmas adag desszert után, mint egyénként. Nem beszélve a beköszönő álmosságról, fáradtságról, amik még tetézik az agyunkat ért „cukorsokkot”.

Zsírmáj

Korábban már mi is megírtuk, hogy ez a betegség akár gyerekkorban is megjelenhet. A cukrokat ugyanis állítólag nehezebben dolgozza fel a májunk, ahol a feldolgozatlan zsírcseppekkel együtt felhalmozódhat. Ez pedig akár a zsírmáj kialakulásához is vezethet, ami hosszú távon igen káros lehet az egészségünkre nézve. Főleg azt fontos megjegyeznünk, hogy nem feltétlenül túlsúlyos vagy elhízott embereknél alakulhat ki. Az egészségtelen étkezést és a mozgásszegény életmódot követők a veszélyeztetettebbek.

Gyulladás

A szakemberek szerint a cukor lehet a szervezetben kialakuló gyulladások egyik kiváltója. Ez akár krónikus megbetegedésekhez is vezethet, valamint akár fájdalomhoz is. A magas inzulinszint a vércukorszint csökkenéséhez vezethet, ami gyulladást okozhat az ízületekben és az erekben. A cukorbevitel csökkentése azonban segíthet a probléma megoldásában.

Fotó: iStock.com/karandaev

Fotó: iStock.com/karandaev

Fogszuvasodás

A fogorvosoknak igaza van, amikor azt mondják, hogy mérsékeljük a cukorfogyasztást az egészséges és gyönyörű fogsorunk érdekében. Az, amit eszünk, ugyanis nagyban befolyásolja a szájhigiéniánkat. A túl sok cukor fokozhatja a baktériumok megjelenését a szájüregünkben, ami a környező szövetek és csontok bomlását és fertőzését eredményezheti.

Vakság, veseproblémák

A sok cukor fogyasztása akár cukorbetegséghez is vezethet. Korábban megírtuk, hogy a cukorbetegek többsége kettes típusú diabéteszben szenved. Ebben az esetben a cukorbetegség kialakulásának az elején semmilyen konkrét panasz nem jelentkezik, ennek ellenére a magasabb vércukorértékek már kimutathatóak a szűrések során, illetve az már kifejti a káros hatásait. Idővel megjelenhetnek a cukorbetegségre jellemző szövődmények, mint például a szemfenék, az idegrendszer és a vese károsodása. Az esetek többségében tehát panaszmentesen kialakul már egy bizonyos mértékű, magasabb vércukorérték, ami agresszív részben a szervek működésére nézve, részben pedig a szervek felépítésének károsodására vonatkozóan.