Te + Én

Kommunikációs malőrök, amik tönkreteszik a párkapcsolatunkat

A boldog, hosszú távú kapcsolatok egyik legfontosabb alappillére a nyílt és őszinte kommunikáció. Ha ez megvan, szinte nincs is olyan probléma, amire ne tudnánk közösen megoldást találni. Sajnos azonban sokszor pont a kommunikáció hiánya, illetve hibája az, ami tönkretesz egy kapcsolatot – vegyük észre, ha az alábbi malőröket mi is elkövetjük, és még időben változtassunk!

Eltérő szeretetnyelvek

Öt szeretetnyelv létezik (elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, érintés), és nem mindenki kommunikál ugyanazzal. Fontos, hogy ezt felismerjük egy párkapcsolatban – ha mi szavakkal dédelgetünk, párunk azonban a tettek embere, és inkább szíveségekkel, ajándékokkal fejezi ki szeretetét, nem kényszeríthetjük rá, hogy mindig elmondja, mennyire szeret bennünket. El kell fogadnunk, hogy ő más nyelven kommunikál, de attól még nem érez kevesebbet irántunk, mint mi iránta.

Fotó: iStock.com/fizkes

Fotó: iStock.com/fizkes

Érzéseink elhallgatása

A legrosszabb, amit tehetünk, ha partnerünk megbánt valamivel, hogy magunkba fojtjuk az érzéseinket, és nem szólunk neki róla. Lehet, hogy nem is szándékosan tette, és nem fogja érteni, miért lettünk olyan ridegek. Fontos, hogy mindig kimondjuk a negatív (és a pozitív!) érzéseinket, így párunk, ha valóban szeret minket, tanul belőle, és legközelebb jobban odafigyel majd a szavaira és tetteire.

Harkály-szindróma

A párkapcsolati pszichológia azt nevezi harkály-szindrómának, amikor az egyik (vagy akár mindkét) fél csak a saját igazát, véleményét hangoztatja megállás nélkül, és meg sem hallgatja a másikat. Ilyenkor nem születik kompromisszum, és a feszültség egyre csak növekszik. Persze addig nem lesz előrelépés, amíg nem ismerjük fel magunkról, hogy mi vagyunk a harkályok – ha ez megtörtént, a következő lépés, hogy elfogadjuk, egy adott ügyben nem biztos, hogy végig tudjuk vinni az akaratunkat. De vajon összedől-e ettől a világ? Fontosabb-e, hogy mindig igazunk legyen, mint az, hogy a párkapcsolatunk jól működjön?