Konyha

Egy csésze finom tea frissítő, nyugtató és gyógyhatású is lehet

Van, aki kizárólag a feketére esküszik, mások inkább zöldet fogyasztanak, megint mások a gyümölcsös ízeket kedvelik. A tea mára az egyik legnépszerűbb ital a világon. Nemcsak aromája, de frissítő, nyugtató és gyógyhatása miatt is érdemes fogyasztani.

Általában reggeli mellé fogyasztjuk, de napközben is áldásos lehet egy csésze a kedvenc teánkból. Különösen az egyre hidegebb hetekben esik jól elvonulni egy kicsit a hétköznapi gondok elől egy bögre forró itallal a kezünkben. Szerencsére rengeteg íz, illat és aroma között válogathatunk, a hangulatunknak és egészségi állapotunknak megfelelően. Merthogy akár gyógyító hatású is lehet a tea, ha a megfelelő filtert választjuk készletünkből.

Az egészségünket figyelembe véve a tea pozitív tulajdonsága az antioxidáns-tartalma miatt számottevő. Különösen a zöld tea tartalmaz nagyobb mennyiségben antioxidánst. Az antioxidáns-tartalma miatt pedig jó hatással lehet a tea a szív- és érrendszerünkre, a rosszindulatú daganatok és ízületi gyulladások vagy akár az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésére. És mivel jelentős mennyiségben tartalmazhat káliumot, kalciumot és fluort, a teafogyasztás akár a csontritkulás mértékét, illetve kialakulásának lehetőségét is csökkentheti.

Fotó: iStock.com/KMNPhoto

Fotó: iStock.com/KMNPhoto

Jótékony gyógyteák

Gyógynövényekből ugyanis többféle módon felhasználható teákat, teakeverékeket is készítenek. A tájékoztatóban feltüntetik az elkészítés és az alkalmazás módját, valamint az összetételt is, ennek ellenére érdemes kikérnük az orvosunk véleményét az egyes gyógyteák alkalmazása előtt.

Citromfű: Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó a citromfű. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és a fejfájást, és általános görcsoldó szer – olvasható a Wikipédián.

Csalántea: Régebben a növény friss hajtásával ütögették a reumásokat. Teáját évszázadok óta fogyasztják ízületi betegségek ellen. Erősítő, vizelethajtó, vértisztító, tejelválasztást serkentő teakeverékek alkotórésze.

Kamillatea: Nemcsak a légutakat tisztítja, hanem gyulladásgátló, nyugtató anyagokat is tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, idegnyugtató, gyomor-, bél-, hólyag- és epezavaroknál, valamint sebkezelésre, arc- és hajápolásra is javallják. Bár régebben szembetegségekre, sűrű szűrőn átszűrve mind gyulladásgátló borogatásként, mind lemosószerként használták, a kamilla allergiát – és így önmagában is kötőhártya-gyulladást – okozhat, ezért ma már ilyen módon ritkábban alkalmazzák, sőt inkább ellenjavallt.

Fotó: iStock.com/ Eivaisla

Fotó: iStock.com/ Eivaisla

Levendula: A virágból készült teát nyugtatószerként, valamint gyomor- és bélpanaszok ellen használják. Fokozza az epeműködést.

Máriatövis: A teaforrázatot enyhe emésztési zavaroknál, valamint az epeműködés zavarainál használják.

Nagyezerjófű-tea: A népi gyógyászat egykor sebek kezelésére, belsőleg reuma ellen, menstruációs ciklus megindítására használta a levelet és a gyökeret. A homeopátiában az erős menstruációt kezelik vele.

Orbáncfű: Teája védi a nyálkahártyát, keverékekben máj- és epebántalmakra használják. Megfelelően adagolva belsőleg, főleg gyógyteaként alkalmazva gyógyító hatású, többek között sebösszehúzó, sebgyógyító, visszérgyulladást és aranyeret gyógyító hatású lehet, valamint alkalmazható hasmenés, idegi eredetű fáradtság, depresszió, szorongás, alvászavar, illetve gyomorfekély, vese- és epebántalmak, idegi eredetű gyomor- és bélpanaszok esetén. Immunerősítő és vírusölő hatású.

A teázás története: A teát eredetileg orvosságként használták, és mint gyógynövény került be először a népszerű italaink közé. Az egyik történet szerint Buddha fedezte fel a teát, amikor egy napon a kertben meditálva egy tealevél hullott csészéjébe. Egy másik történet szerint amikor Bodhidarma lemetszette szemhéjait, hogy ne hulljon álom szemére meditáció közben, az első tearügyek ott pattantak ki, ahova szemhéjai hullottak. Ismét más történet szerint i. e. 2737-ben Sen-nung kínai császár forró ivóvizébe utazása közben egy vad teanövényről levelek hullottak, sárgás-barna folyadékot eredményezve. Kíváncsiságból megízlelte a keveréket, és megkedvelte az ízét és frissítő hatását.