Te + Én

Ilyen jótékony hatásokkal bír, ha kézen fogva sétálunk

A kézen fogás sajnos kezd „kimenni a divatból”, pedig azon túl, hogy az összetartozást jelképezi, számos egyéb pozitív hatással is rendelkezik a kutatások szerint.

Oldja a stresszt

A kézfogás hatására csökken szervezetünk kortizolszintje, amit a köznyelvben csak stresszhormonként szoktak emlegetni. Már egy barátunk kezének az érintése is ilyen hatással bír. Biztosan tapasztaltuk mát, hogy amikor nagyon stresszesek vagyunk, egy kedves érintés rögtön csökkenti a testünkben a feszültséget.

Erősíti a köteléket

Ezért is egy hormon felel, méghozzá az oxitocin. Növeli az empátia érzését és javítja a hangulatot, ezáltal pedig hozzájárul a kiegyensúlyozott és boldog párkapcsolathoz. A harmóniában élő párok egyébként automatikusan megfogják egymás kezét anélkül, hogy ezt tudatosan tennék.

Fotó:StockSnap.io/Matthew Henry

Jót tesz a szívünknek

Egyrészt már az alacsonyabb stressz-szint is hozzájárul ehhez, valamint a kézfogás hatására a vérnyomás is csökken, és mint köztudott, a magas vérnyomás az egyik fő oka a szívbetegségek kialakulásának.

Csillapítja a fájdalmat

Ha fájdalmat érzünk, automatikusan befeszítjük az izmainkat – a kézfogás segít kicsit ellazulni ilyenkor és így a fájdalomérzet is csökken. Gondoljunk csak a szülésre, amikor a kismamák reflexszerűen a férjük kezét szorítják vajúdás közben.

Biztonságérzetet ad

Amikor egy félelmetes jelenetet látunk egy filmben, automatikusan a párunk kezéért nyúlunk – az izgalomra testünkben adrenalin termelődik, és ilyenkor szó szerint kapaszkodókat keresünk, például valakinek a kezét, akiben megbízunk.