Siker

Esély a munkaerőpiacon – „Az értelmi sérültek a hátrányos helyzetűek között is a leghátrányosabbak”

A Kaláka Felkészítő Otthon Alapítvány Pusztazámoron és Sóskúton is rehabilitációs lakóotthont működtet enyhén értelmi fogyatékos, megváltozott munkaképességű embereknek. Az otthon vezetője, Kassai Erika mesélt a mindennapokról, és arról, hogyan állják meg a helyüket a lakók a munka világában.

Szervezetünk 24 éve segíti  a megváltozott munkaképességű, értelmi fogyatékkal élő embereket. Elsődleges feladatunk az otthonnyújtás, ami kiegészül egy egész életutat felölelő kísérőmunkával, melybe beletartozik a munka, a szabadidő eltöltése, a pihenés-kikapcsolódás megteremtésének lehetősége is. Az, hogy a nálunk élő fiatalok munkát találjanak, azért is érdekünk, mert – mint bármely más hasonló intézményben –  személyi térítési díjat fizetnek.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Milyen segítséget nyújtotok a dolgozni vágyóknak?

Lakóink pontosan ugyanolyan problémákkal küzdenek, mint ép társaik,  csak amíg egy átlagember önállóan is képes munkalehetőségek után kutatni, addig nekünk ebben is segítséget kell nyújtanunk. Mindenkinél személyre szabottan, az érintett bevonásával rehabilitációs tervet készítünk, amelyben rögzítjük, honnan hová szeretne eljutni, milyen munkát szeretne végezni, milyen célokat szeretne elérni. Vázoljuk, milyen lehetőségei vannak megszerzett végzettségével, és ha az általa kitűzött célok irreálisak, akkor ugyan próbálunk finomítani rajtuk, de ha az illető ragaszkodik hozzá, akkor engedjük, hogy próbálja meg az erejét. Kudarc esetén is mellettük állunk, keresünk új utakat.

Hol sikerül munkát kapniuk a fiataloknak?

Az otthonainkban élő fiatalok egy része a nyílt munkaerőpiacon: gyorsétteremben, hidegkonyhán, nyomdában dolgozik. Ez számunkra nagy pozitívum, ám egy társadalmi felelősségvállalásban elkötelezett  munkáltatónak érdeke is, hogy megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztasson, mert a vonatkozó jogszabályi háttérnek megfelelve jelentős járulékkedvezményeket és bértámogatásokat kaphat. Néhány kliensünk úgynevezett védett munkahelyen dolgozik, ahol az állapotuknak, tudásuknak inkább megfelelő munkát végezhetnek.

Fotó: Kassai Erika

Fotó: Kassai Erika

Munkánk során elkísérjük klienseinket az  interjúkra, sikeres munkába állás után is kapcsolatban maradunk a munkáltatóval, hogy  segíthessünk,  ha bármi gond adódna. De azt kell mondanom, hogy miközben nálunk tíz emberből hétnek van munkája, országos szinten a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása nagyjából 20–25 százalékos. Tény, hogy az értelem a munka világában az első és elengedhetetlen feltétel: meg kell tudnunk érteni a ránk bízott feladatot, hogy azt az elvárásoknak megfelelőn teljesíthessük. Azt gondolom, hogy az értelmi sérültek épp ezért a hátrányos helyzetűek között is a leghatrányosabbak. Tapasztalatunk szerint egy  kerekes székben ülő vagy hallás-, esetleg látássérült, ám mentálisan ép emberrel befogadóbbak a munkáltatók.

Milyen részleteiben ez az együttélés a lakóknak?

Lakóotthonaink egy-egy jól működő, együtt élő kiscsoport. Sokan használják a „családias” jelzőt, én ezt nem szeretem, mert struktúrájában teljesen más. Itt részben önálló, felnőtt emberek élik a mindennapjaikat. Ez az együttélés magában hordozza az örömök és a konfliktusok lehetőségét is.

Konfliktuskezelő készségeik hatékonysága a kommunikáció zavara, a gondolkodás gátoltsága, lassúsága miatt problémás lehet. Nem minden esetben tudják megfelelően kifejezni az érzéseiket, kezelni az indulataikat. Játékos tréningeket tartunk, ahol segítjük a helyes technikák elsajátítását. Nem vagyunk jelen 24 órában, de a nap bármely szakában fordulhatnak hozzánk segítségért. Sokszor mediátorszerepet töltünk be. Az elmúlt években nagyon sok munkát fektettünk abba, hogy a hétvégéiket lakóink egyedül, segítői jelenlét nélkül töltsék. A kérésünk annyi, hogy tudjunk az eltávozásokról, hogy pl. ha valaki szombaton úszni megy vagy rokonlátogatóba, nem kell engedélyt kérni tőlünk, ők felnőtt emberek, csak annyit kérünk, tudassák velünk, hol lesznek, mikor érkeznek.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Mi okozza a legnagyobb örömet ebben a munkában?

A lakóotthon hangulata, a pozitív  emberi kapcsolatok. Reggel nem azt érezzük, hogy már megint „munkába indulunk”. Itt lenni, velük létezni, segíteni jó érzés. Ők velünk élnek sok-sok éve, mára olyan összeforrt emberi kapcsolatok alakultak ki, amik jól működnek. Valamilyen formában picit ránk utalva élnek, de mégsem. A segítségünk nem hierarchikus rendszerben történik, nem különül el, hogy én segítő vagyok, ő meg gondozott, a viszony ennél sokkal barátibb. Amit tőlük kapunk az fizetésben, bérben nem mérhető.