Csillagok

Nagyon akarni annyi, mint győzni?

A kitartás talán az egyik legfontosabb emberi tulajdonság, ha ez megvan bennünk, és a megfelelő pillanatban mozgósítani tudjuk erőinket, hitünket, akkor bármit, de tényleg bármit elérhetünk az életben.

De minden szónál hatásosabbak a tettek, éppen ezért megkértem három ismerősömet, meséljék el, mikor és miben voltak életük során a legkitartóbbak. Az első történet egy rokonomról szól, nevezzük Krisztának. Kriszta és a férje középiskola óta élnek szerelemben, boldogságban. A húszas éveik elején házasodtak, hiszen biztosak voltak önmagukban, az érzéseikben, és mindketten ugyanazt akarták az élettől: családot. Az élet azonban megviccelte őket. Bármennyire is akarták, bármennyire is próbálkoztak, nem sikerül Krisztának teherbe esnie, hiába próbáltak ki mindent. Utolsó szalmaszálként a lombikprogramba kapaszkodtak, az összes spórolt pénzüket ráköltötték, de sajnos az sem sikerült. Szépen lassan, hosszú évek alatt belenyugodtak, hogy hiába próbálkoznak bármivel, nekik kettejüknek sosem fog közös gyermekük születni. És szépen lassan elteltek azok a bizonyos húszas évek, és a harminc küszöbére tudták csak teljesen elengedni ezt a kérdést, megnyugodni és elfogadni a sorsukat. És abban a pillanatban, hogy mindketten megnyugodtak, Kriszta teherbe esett, és azóta már két egészséges kislánynak az édesanyja: „Valahogy mindig éreztem, hogy anya leszek, lányos anya. Csak a módja nem volt világos. A sikertelen beültetések után borzalmasan éreztem magamat, de viszonylag gyorsan sikerült talpra állnom, hála a férjemnek, akivel megbeszéltük, hogy minden nehézség ellenére igenis lesz családunk. Amikor ez elhangzott, én nagyon megnyugodtam, felszabadultam, mert hittem neki, megbíztam benne. Nagyjából a következő napon estem teherbe az első lányunkkal, és pontosan két év múlva a következővel. Nagyon akartam és sikerült.”

Fotó: iStock.com/ Liderina

Fotó: iStock.com/ Liderina

A kitartás eredménye: diploma

Eszter fotósként dolgozik: „Főiskolás éveim alatt rengetegszer megfordult a fejemben, hogy én ezt nem akarom folytatni! Rengeteg kudarc ért, és bármennyire is próbálkoztam, a tanáraimnak sosem voltam elég jó. Persze ezt szóvá is tették a félévi vizsgákon. Amikor kiderült, hogy egy tárgy miatt nem diplomázhatok, teljesen kétségbeestem, nagyjából feladtam az egészet, összepakoltam és hazaköltöztem három hónapra sajnálni magamat és a sebeimet nyalogatni. Végül persze úgy döntöttem, hogy ha már ennyi pénzt és energiát fektettem a suliba és abba, hogy fejlesszem magam, akkor is megcsinálom és bebizonyítom a tanáraimnak, hogy igenis több vagyok egy közepesnél. Rengeteget dolgoztam és főleg gyakoroltam abban a félévben, amikor már csak azt a bizonyos egy órát kellett teljesítenem, de megérte a kitartást, hiszen végül ötösre diplomáztam, és diplomás fotográfus vagyok. Nagyon sok volt csoporttársam még a mai napig nem fejezte be a főiskolát a sok kudarcélmény miatt.”

Fotó: iStock.com/Dirima

Fotó: iStock.com/Dirima

Franciska első munkahelye

„Nagy meglepetés ért, amikor egy általam nagyra tartott ember munkát ajánlott nekem. A lehetőség nagyon csábító volt, tudtam, hogy a karrierem szempontjából kulcsfontosságú lesz, de a területen semmiféle szakmai tapasztalatom nem volt, amit közöltem is vele, de azt mondta, nem probléma, tudja. Sokkal inkább a hozzáállásom miatt esett rám a választása, a szakmai részét majd megtanítja nekem ő, bár készüljek fel rá, hogy nem lesz egyszerű menet. Ezt tudtam is, meg azt is, hogy 10 000 óra gyakorlás kell ahhoz, hogy valamiben profi legyél, úgyhogy alaposan megacéloztam magam: a munka előtt már hónapokkal elkezdtem utánajárni a témának, képeztem magam, illetve tőle is rendszeresen kérdeztem. A munka kezdetén is nagyon figyeltem, próbáltam minden apró mozzanatot elsajátítatni. Tényleg nem volt egyszerű, de most, sok hónappal a kezdés után a főnököm és az ügyfelek visszajelzéseiből úgy látom, jó úton vagyok!”

A témával Kitartás mindenkiben van címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása. A stúdióban beszélget Szigetvári Eszter, Trömböczky Napsugár és Pirók Zsófia, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.