Konyha

Diós finomságok, mert nem csak süteményben isteni

Saláták, desszertek és sültek elkészítéséhez is felhasználhatjuk a diót, nem csak süteményekben. De amellett, hogy isteni ételeket süthetünk-főzhetünk dióból, csak úgy, magában is érdemes elropogtatni néhány szemet, hiszen az őszi–téli szezon egyik igazi kincse, ami nem csak finom, de egészséges is!

Az ősz és a tél egyik igazi kincse a dió, amit a szezonban olcsóbban is beszerezhetünk, mint tavasszal vagy a nyáron, amikor szinte aranyáron mérik. De mielőtt a konyhamérlegre tennénk és kimérnénk a receptek által előírt szükséges adagot, nyugodtan csemegézzünk belőle, hiszen az egészségünkre is jótékony hatással van. A dióban található zsírsavak ugyanis kordában tarthatják a vérnyomásunkat, segíthet egészséges, „normális” szinten tartani. CSökkenthetjük vele a koleszterinszintünket, és javíthatja a vérkeringést, hiszen segítségével megőrizhetjük az érfalaink rugalmasságát. Szépülhetünk is a dió révén, ahogyan E-vitamin-tartalmának köszönhetően az immunrendszerünk is erősödhet. Többek között mangán-, réz-, kalcium-, kálium-, vas- és cinktartalma miatt pedig tökéletes tápanyagforrás lehet. És ha még maradt a zacskónkban egy nagy adag, akkor irány a konyha, hiszen ott is nagy hasznát vehetjük: nagyon finom ételeket készíthetünk a dió felhasználásával.

Fotó: iStock.com/Aksenovko

Fotó: iStock.com/Aksenovko

Rántott hús diós panírban

Az egyik legegyszerűbb módja, hogy a főfogásba csempésszünk egy kis diót, ha például a rántott hús panírjába szórunk egy keveset. Fél kiló csirke- vagy pulykamellhez körülbelül 10-15 deka durvára zúzott dióra lesz szükségünk, amit keverjünk a zsemlemorzsába. Ezután a szokásos módon panírozzuk a húst és süssük ki, ahogy máskor is tesszük. Majd amikor aranybarnára sültek, egy kis mézzel is meglocsolhatjuk, hogy még ízletesebb, még különlegesebb legyen a talán már unalmasnak tűnő rántott szelet.

Ha nincs kedvünk a rántott húshoz, de szívesen ennénk diós sülteket, annak az lehet a legegyszerűbb módja, ha az összetört diót mézzel összekeverjük és ezzel locsoljuk vagy kenjük be a hússzeleteket. Passzolhat hozzá a fokhagyma és esetleg a száraz fehérbor – ez utóbbival is meglocsolhatjuk óvatosan például a karajt – ha éppen azt sütünk.

Diót a salátába

A diót csak úgy, sajthoz is eszegethetjük, ahogyan a mogyorót vagy a mandulát. És természetesen a salátában is elfér néhány szem belőle, mutatunk is hozzá egy receptet!

Hozzávalók

  • zöld salátakeverék
  • 20 dkg sajt
  • 2 db kisebb alma
  • 2 marék dió
  • méz
  • olívaolaj
  • citromlé
  • só és bors

Elkészítése

Keverjük össze a felkockázott sajtot az ugyancsak feldarabolt almával, a salátával és a dióval. Majd ízesítsük a többi hozzávalóval, végül sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Keverjük össze a salátát, és pihentessük egy kicsit, hogy összeérjenek az ízek.

Fotó: iStock.com/margouillatphotos

Fotó: iStock.com/margouillatphotos

Töltött, sült alma dióval

Hozzávalók

  • 2 db nagyobb alma
  • 3-4 marék dió
  • 2 dl tejszín
  • mazsola
  • méz
  • fahéj

Elkészítése

Vágjuk vízszintesen ketté az almákat, majd vegyük ki belőlük a magházat úgy, hogy az alja ne sérüljön (különben kifolyik belőle a töltelék)! Keverjük össze a tejszínt az összetört dióval és a mazsolával, majd csorgassunk rá mézet, és szórjuk meg fahéjjal a tetejét. Sütőpapírral béleljük ki a tespit, és süssük 180 fokon körülbelül fél óráig – ellenőrizgessük, hogy megsült-e már a gyümölcs. Vaníliaöntettel tálaljuk.