Te + Én

Mikor és miért forduljunk családterapeutához?

Manapság egyre több pár és család fordul pszichológiai szakemberhez, ha kapcsolatukban elakadást, problémákat észlelnek. Ez egy üdvözlendő dolog! De sokak számára még mindig nem teljesen tiszta, mit is takar egy ilyen foglalkozás, mit tehet értünk a terapeuta és egyáltalán milyen problémával fordulhatunk hozzájuk.

Először is le kell szögeznünk, hogy rengeteg olyan téma van, aminek helyen van a pszichológiai rendelőben. Alapvető igazság, hogy ami nekünk szenvedést okoz, tűnjön elmesélve bármilyen banálisnak is, azt bevihetjük a terápiába, hiszen itt a szubjektív élmény kerül előtérbe: ha nekünk nagy kín, hogy párunk nem ABC sorrendbe rakja a könyveket a polcon, akkor azzal is szakemberhez fordulhatunk: ő majd segít rájönni, miért is akkora probléma ez nekünk.

Fotó: iStock.com/vadimguzhva

Fotó: iStock.com/vadimguzhva

A leggyakoribb témák

Párok gyakran fordulnak szexuális problémákkal pszichológushoz: mást akarnak, többet akarnak, akarják, csak nem élvezik – ennek mind a végére lehet járni. Megcsalás esetén, értékrendbeli különbségek, közös jövőkép kialakítása, ezek is gyakori témák. A családoknál sarkalatos pont lehet a kamaszkor körüli konfliktusok megoldása, de gyakori az is, hogy az egyik családtag – jellemzően a gyerek – valamilyen testi tünete viszi őket végül pszichológushoz. Klasszikusan az ágybavizelés, az evészavarok, kényszeres zavarok, magatartásproblémák hátterében állhat családi probléma.

Le kell szögeznünk, hogy ezek mind tünetek: olyanok, mint a fejfájás, hurutos köhögés vagy torokkaparás, amikkel a háziorvoshoz fordulunk. Jelzik, hogy a háttérben van valami olyan probléma, ami ebben a formában manifesztálódik. Azonban míg a háziorvos gyógyszert ír fel, a pszichológusnak nehezebb dolga van, ha fel akarja tárni a probléma gyökerét, hiszen a kliensek aktív közreműködése szükséges ehhez és a gyógyítás folyamatához is. Jó jel, ha a pár, a család hajlandó volt eljönni a rendelésre: ez azt jelenti, hogy motiváltak a megoldás keresésében még akkor is, ha eleinte tévhiteik vannak a folyamattal kapcsolatban.

Rendszerszintű problémák

Bár többféle családterápiás irányzat van, a rendszerszintű szemlélet ma már mindegyikre jellemző. Ennek lényege, hogy sosem egy személy felelős a történtekért, hanem a rendszer helytelen működéséből fakad a probléma – legfeljebb az egyik személyen, például a suliból rendszeresen ellógó kiskamaszon mutatkoznak meg a tünetek. Ennélfogva a terápia célja is az, hogy a rendszer működését megváltoztassa. Megvizsgálja a működés elemeit, a jellemző mintázatokat, a kommunikáció stílusát, a határokat, a szövetségeket és szerepeket és ennek megfelelően igyekszik módosítani a rendszeren. Sokszor régi, egykor jól működő, mostanra már elavult megoldási módok vezetnek a problémákhoz, hiszen a rendszerekre egyetlen állandó dolog jellemző: hogy folyamatosan változnak. Ezt az adaptálódást segítik a családterápia pszichológusai – általában egy ülést két szakember vezet, hogy jobban meg tudják figyelni a családtagok viselkedését.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Ahogy mindenféle pszichológiai gyógyításra jellemző, úgy itt is igaz, hogy elsősorban nem a terapeuta gyógyít, ő csak segít megtalálni a kliensekben rejlő gyógymódot. Ez azonban sokkal több aktivitást kíván a családtól, pártól, mint egy háziorvosi rendelés. Részt kell venniük a terápián, sokszor házi feladatokat is kapnak, hogy két ülés között se maradjon üresjárat. Megéri ez a fáradságot: az út során megtanulhatnak bizalmas és őszinte kapcsolatokat kiépíteni egymással, és kiegyensúlyozottabb családi életet élni.