Siker

A problémamegoldás 7 szintje – vajon meddig jutottunk már el?

Ahány ember, annyiféle probléma – sajnos az élet velejárója, hogy időről időre szemben találjuk magunkat egy olyan szituációval, ami kényelmetlen vagy akár fájdalommal jár. De hogyan viszonyulunk az ilyen helyzetekhez? Barta Éva kommunikációs tréner mutatja be nekünk a problémamegoldás 7 szintjét.

Mi a probléma?

A probléma eredendően nem létezik, hanem mindig egónk gyártja azt. Probléma az, amit nem tudunk fájdalommentesen kezelni – ha beszélünk róla, kiderül, hogy mindenkinél más a szintje, a mértéke, a mélysége. Sok ember sajnos nem is akarja megoldani a problémáit, csak gyártani szereti őket.

Fotó: Ridikül.hu

Fotó: Ridikül.hu

Barta Éva

kommunikációs tréner

A problémák megoldása

1. szint: Mókuskerék

A legelső szinten mindig ugyanaz történik velünk. Ez a személyiségünktől függ, tehát ha például sértődős típusok vagyunk, mindig újra és újra megsértődünk, vagy mindig kimondjuk, amit gondolunk, bármi is legyen a következménye. Ez a viták, drámák szintje.

2. szint: Felismerés és kilépés

Itt már felismerjük, hogy az adott problémás helyzettel nem igazán tudunk mit kezdeni, hiszen úgysem fog megváltozni a másik fél. Ezt így nem akarjuk folytatni, tehát inkább kilépünk. Nagyon gyakori a házasságokban is ez, pedig a válás nem megoldás ilyenkor. Hiába lépünk ki a helyzetből – a későbbiekben ugyanazokat a problémákat fogjuk megkapni az élettől, csak súlyosabb kivitelben. Itt tulajdonképpen az történik, hogy felismerjük, ha például áldozat szerepben vagyunk és a másik fél csak kihasznál bennünket. De attól még, hogy tőle eltávolodunk, a fő probléma nem oldódik meg.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

3. szint: Kezelés

Ez vagy sikerül, vagy nem. Például a főnökünk fölényesen viselkedik velünk, és végre megmondjuk neki, hogy velünk így nem beszélhet. Igen ám, csak ez őt vagy meghatja, vagy nem. Ahány ember, annyiféle módszer létezik, és mindenkinél más-más a hatékony. Lehet figyelmeztetni a másikat, hogy én ezt nem hallgatom tovább, velem ezt nem csinálhatod, mert elhagylak/felmondok stb… Eddig a szintig már jóval kevesebben jutnak el.

4. szint: Sokszorosítás

Mondhatnánk, hogy mesterré csak az tud válni, aki gyakorol. Rengeteg szituációval találkozunk életünk során, ahol ezt megtehetjük – ha áldozat típusok vagyunk, akkor addig fognak kihasználni minket, amíg nem tanulunk meg nemet mondani.

5. szint: Kezelés az Énemnek megfelelően

Ez azt jelenti, hogy adott szituációban, a pillanatnyi érzelmeim mentén igent vagy nemet is mondhatok valamire. A tudatosan vállalt áldozatok ugyanis nem fognak negatívan visszahatni életünkre. Ha például gyermekünk nyüstöl a boltban, hogy vegyük meg neki azt a kisautót, egyszer nemet mondunk, 2 nap múlva azonban mégis megvesszük, mert akkor, abban a pillanatban igent akartunk mondani, és ez ellen nem harcoltunk.

6. szint: Feltárni, kitisztítani, megbocsátani

Feltárjuk az okokat, hogy adott szituációkban mi miért történik úgy, ahogy. Megint visszatérve az áldozat típushoz, itt meg kell vizsgálni a gyermekkorunkat, hiszen valószínűleg így szocializálódtunk, ilyen mintát hoztunk otthonról. Tehát feltárunk, kitisztítunk és megbocsátunk (elsősorban magunknak) – ezzel tudjuk megteremteni a harmóniát önmagunkkal és a külvilággal.

Fotó: iStock.com/ fizkes

Fotó: iStock.com/ fizkes

7. szint: Elfelejteni

Az igazi megbocsátás itt következik be, amikor már fel sem tudjuk idézni a problémát.

Természetesen változó, hogy adott problémánál a megoldás melyik szintjéig jutunk el. Lehet, hogy egy szituációban elérjük a 4. szintet, egy másiknál azonban nem tudunk túllépni a 2.-on. A legtöbben egyébként a 3. vagy 4. szintig jutnak el, a 7. szint elérése pedig rendkívül ritka. A lényeg azonban az, hogy folyamatosan dolgozzunk ezen, időről időre vizsgáljuk meg önmagunkat, a reakcióinkat, és a fejlődés nem marad el.

A témával bővebben foglalkozik a Ridikül mai adása, amelynek címe: Jó cselekedet, negatív következmény? A stúdióban beszélget Dr. Feke-Gyenesei Leila, Szirtes Edina Mókus és Barta Éva, valamint meglepetés-férfivendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük vissza.