Egészség

3 + 1 tény az anyatejről, amely bizonyítja az emberi test csodáját

Az anyatej már önmagában egy nagyszerű anyagnak tűnik, hiszen ezzel etetik az édesanyák a kisbabájukat, akik ettől erősek, egészségesek lesznek és szép nagyra nőnek. Talán nem is tudjuk, de az anyatej sokkal több annál, mint a csecsemők legfinomabb tápláléka. A tudósok ugyanis ezzel a folyadékkal kapcsolatban is végeztek kutatásokat, amelyek meglepő tényekre világítottak rá az anyatejjel kapcsolatban.

Amikor arról beszélünk, hogy melyek a legegészségesebb, úgynevezett szuperélelmiszerek, akkor eszünkbe jut például a gojibogyó vagy a chiamag, de az anyatej sosem kerül szóba, pedig ez az anyag is legalább annyira hasznos és egészséges, mint a már említett magvak és bogyók. Persze az anyatej áldásos hatását a csecsemők élvezhetik, és ha megtudjuk, hogy miért is annyira jó és fontos a számukra ez a táplálék, akkor talán még inkább megérthetjük a szoptatás fontosságát.

Az ókori görögök úgy vélték, hogy az anyatej a havi menzeszhez hasonló, vagyis hogy a szervezet „megtisztul” a terhesség folyamán, és ennek következménye az emlőből távozó folyadék. Azóta persze már sokkal jobban ismerjük ezt a csodálatos anyagot, amely szinte nélkülözhetetlen a babák számára. És persze számos tévhit is napvilágra került az anyatejjel kapcsolatban, de mindig ez történik, ha valamit elkezdenek kutatni, ha valamivel elkezdenek „jobban foglalkozni”.

Fotó: iStock.com/jfk_image

Fotó: iStock.com/jfk_image

Az emberi anyatej a legkomplexebb tej az állatvilágban

Az emberi anyatej sok szempontból is ámulatba ejti az orvosokat és kutatókat. Többek között felfedezték, hogy ez az egyik legkomplexebb tej, ami az állatvilágban fellelhető. Több és komplexebb cukrokat tartalmaz, mint más emlősök teje. Ez pedig például segít abban, hogy a baba immunrendszere kialakuljon, erős legyen. Emellett a fehérjetartalma is kiemelkedő, ami a csecsemők táplálása mellett állítólag a rák elleni küzdelemben is az ember hasznára válhat.

Gyorsítja a koraszülöttek anyagcseréjét

A koraszülöttek hajlamosabbak a fertőzésekre és megbetegedésekre, mint az „időben” születő társaik. Ha az édesanyjuk úgy dönt, hogy szoptatni szeretné, és meg is tudja tenni azt, akkor nagyban segíthetnek a babának abban, hogy minél hamarabb jól működő anyagcseréje alakuljon ki. A kutatók ráadásul azt is felfedezték, hogy a koraszülöttek édesanyjainak teje más összetételű, kifejezetten hasznos lehet a babának, hiszen elősegítheti az újszülött gyorsabb, egészségesebb fejlődését.

Védelmet nyújt a baktériumokkal szemben

A már emlegetett cukortartalom amellett, hogy erősíti a babák immunrendszerét, meglehetősen hasznos és sikeres védelmet nyújt a számukra a különféle baktériumokkal szemben. Egyes vélemények/kutatások szerint az anya szervezetében kialakult védelem az anyatej révén átkerül a kisbabába is, és így az ő szervezete is védelmet élvezhet. De ezzel kapcsolatban még újabb kutatások szükségesek.

Fotó: iStock.com/Pilin_Petunyia

Fotó: iStock.com/Pilin_Petunyia

Hasznos lehet az allergiával szemben

Egy kanadai kutatás során a csecsemők mogyoróallergiáját vizsgálták. Megállapították, hogy azok a kisbabák, akiknek az anyjuk evett mogyorót a szoptatás ideje alatt, illetve belecsempészték a mogyorót az újszülött étrendjébe még egyéves kora előtt, azok kisebb eséllyel lettek allergiásak (szinte egyáltalán nem) a mogyorófélékre, mint azok, akiknek az édesanyjuk nem evett mogyorót. A tanulmányban ugyanakkor megjegyezték azt is, hogy továbbra sem tudni, pontosan miért és hogyan alakul ki a gyerekeknél az allergia a különböző ételekre, abban nagy szerepe lehet a környezeti hatásoknak is. De úgy tűnik, hogy az anyatej ebben is nagy segítséget nyújthat a megelőzésre.