Konyha

Így süthetünk egészségesebb sült krumplit

A sült krumplit sokan szeretjük, illetve szeretnénk, ha nem tartanánk tőle, hogy hizlal, hogy egészségtelen. A pillanatok alatt elkészíthető étel az egyik legkedveltebb köretnek számít. Érdemes néhány trükköt bevetni a sütésnél, ha megkívántuk, de azért odafigyelünk étrendünkre.

A történészek szerint a belga halászok készítettek először zsiradékban kisütött krumplit még az 1600-as években: ha semmit sem fogtak aznap, kis szeletekre vágott és megsütött krumpli volt a vacsorájuk, amely az apróhalra emlékeztetett – olvasható a Nébih Szupermenta oldalán.

A forró zsiradékban kisütött burgonya azonban a súlyukra vigyázó vagy fogyókúrázó embereknél legtöbbször tiltólistára kerül. Erről Antal Emese dietetikust kérdezték a Nébih szakemberei. „A bő zsírban sült ételek, így a sült krumpli is magas energiatartalmú táplálék, hiszen sütés közben a zsiradék egy része felszívódik az ételbe, így jelentős mennyiségű pluszkalóriát jelent. Tízdekányi nyers burgonya energiatartalma mindössze körülbelül 70 kcal, ugyanekkora mennyiségű, olajban sült változatáé akár 300 kcal is lehet” – magyarázta a szakember, aki szerint azonban vannak praktikák a felszívott olaj, így pedig az energiatartalom csökkentésére.

Fotó: Unsplash/ Emmy Smith

Fotó: Unsplash/ Emmy Smith

„Ha időnként beiktatunk egy kis sült krumplit az étrendünkbe, abból még nem lehet probléma. Főleg, ha odafigyelünk arra, hogy megfelelően forró legyen az olaj, a burgonya pedig száraz, és minél hidegebb. Ekkor ugyanis gyorsan kialakul egy ropogós kéreg, alatta pedig inkább párolódik a burgonya. Természetesen kiszedéskor csepegtessük le alaposan az ételt, és tegyük papírtörlőre, amely minden felesleges olajat felszív.” Még jobb választást jelentenek a dietetikus szerint a sütőben süthető félkész burgonyák, ezek akár harmadával-felével is kevesebb energiát tartalmazhatnak, de tanácsolja, hogy használhatunk olajszórót is, hogy csökkentsük a zsiradék mennyiségét.

Válasszunk sütni való burgonyát

Egy ideje már kötelező jelölni, hogy melyik burgonya mire a legalkalmasabb a konyhában. Sütésre válasszuk a „C” jelölésűt, amely magas keményítőtartalmú, könnyen szétfővő, tehát sütni való fajtákat jelöl. Ezek a burgonyafajták tartalmazzák a legkevesebb szabad cukrot, amelyekből akrilamid képződhet.

Használjunk gyorsfagyasztott krumplit

Még jobban járunk, ha félkész burgonyát veszünk a hűtőpultból. Így nemcsak időt takarítunk meg, hanem biztosak lehetünk abban, hogy a zacskóban sütni való típusú burgonya van, amelyet előzetesen már hőkezeltek (előfőztek vagy -sütöttek). Így nekünk már csak rövidebb ideig kell sütni, és az akrilamidtartalma is alacsonyan tartható.

Csökkentsük a szabad cukrok mennyiségét

Ha magunk tisztítjuk a megfelelő típusú burgonyát, felvágás után negyed órára ajánlatos tiszta hideg vízbe tenni, így leoldódik a szeletek felületéről a szabad cukor. A szárazra törölt burgonyából így a forró olajban alacsonyabb akrilamidtartalmú sült krumpli lesz.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/ CC0 License

Ügyeljünk az olajra

Bő zsírban sütésre a legjobb a napraforgó-, repce- vagy pálmaolaj. Ezek jól tűrik a magas hőfokot, és kevesebb bomlástermék képződik bennük, mint ha értékes szűz olívaolajjal sütnénk. A hidegen préselt szűz olajok inkább salátára valók! Az olajat ne is hevítsük túl: napraforgóolaj esetén elég a 170-175 Celsius-fok, repceolajnál vagy speciális sütőolajnál ez lehet kicsit magasabb.

Cseréljük gyakran az olajat

A napraforgó- vagy repceolajat sütés után érdemes átszűrni, és sötét, levegőtől elzárt helyen tárolni a következő felhasználásig. Így megakadályozhatjuk a káros bomlástermékek nagyarányú keletkezését. Még így is csak legfeljebb 6-8 alkalommal használható az olaj. Jobban járunk speciális sütőzsiradékok, például fritőzolaj használatával.

Egyszerre csak keveset

Egy liter forró olajra otthoni körülmények között 10 dekányi krumplit számoljunk sütéskor. Így nem hűl le túlságosan az olaj, a végeredmény hamarabb elkészülő, ropogós, de belül omlós sült krumpli lesz.

Csak aranybarnára süssük

Minél barnább egy étel a sütés hatására, annál több akrilamid képződött benne. Világossárgára, aranybarnára süssük a krumplit, így kevesebb lesz benne ebből az anyagból.