Egészség

5 étel, amik teltségérzetet okoznak (ezért kevesebbet eszünk belőlük)

Ráadásul egészséges ételek is, vagyis akár sokat is ehetnénk belőlük. Érdekes összefüggés ez, viszont annál örömtelibb a hír, hogy léteznek olyan ételek, amelyek tehát egészségesek, segítik a fogyást, és még teltségérzetet is keltenek, vagyis nem eszünk belőlük sokat – és mást sem kívánunk meg az elfogyasztásuk után.

Chiamag

Akár tízszeresére is duzzadhat a vízben vagy más folyadékban a chiamag a szakemberek szerint. Vagyis ha eszünk belőle, a magok a szervezetünkben is megduzzadhatnak, ezáltal okoznak teltségérzetet. A magok egyébként sok fehérjét és rostot tartalmaznak.

Bab

Na jó, nem éppen a legjobb étel, amit fogyókúra közben megehetünk, talán nem is ajánlatos. De ha mégis elcsábulunk, a babfélékből elég kevesebbet fogyasztani, merthogy ez is teltségérzetet okozhat. Keverhetjük salátához, készíthetünk belőlük leveseket, vagy megengedhetünk magunknak egy burritót. Rostban és fehérjében gazdagok.

Fotó: Unsplash/ Ryan Pouncy

Fotó: Unsplash/ Ryan Pouncy

Teljes kiőrlésű gabona

A teljes kiőrlésű gabonából készült ételek is teltségérzetet biztosítanak az azt fogyasztóknak, vagyis állítólag míg fehér kenyérből akár két szeletet is megennénk, addig feltehetően a teljes kiőrlésűből egy szelet is elegendő. Talán azért is, mert ez utóbbiak jellemzően sűrűbbek, mint fehér társaik. Ahogyan akkor is, ha a gabonák közül az egészségesebbeket választjuk, mint a barna rizs, a zab vagy a quinoa. Ezekből is elegendő kevesebb.

Bogyós gyümölcsök

Vagyis amelyek angolul a „berries” nevet viselik, mint például az áfonya, a málna és az eper. Ezekből bátran keverhetünk a müzlinkbe vagy a pudingunkba: azon túl, hogy szuper ízt adnak az ételünknek, még a vonalainkra és az egészségünkre is vigyáznak.

Alma

Sok rostot tartalmaz az alma, ráadásul szezonja is van. Teltségérzetet biztosít, ugyanakkor nem hizlal. Persze csak akkor, ha nem pitét vagy palacsintát sütünk belőle…