Siker

Európai Filmdíjak: Enyedi Ildikó filmje négy kategóriában esélyes

Kihirdették az Európai Filmdíjak idei jelöltjeit a sevillai filmfesztiválon szombaton, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje négy kategóriában esélyes.

Az alkotás versenyben lesz a legjobb filmek között, Enyedi Ildikót a legjobb rendezőnek és a legjobb forgatókönyvírónak járó díjra is jelölték, Borbély Alexandra pedig a legjobb női főszereplő kategóriában esélyes az Európai Filmdíjra. A díj 30 éves történetében soha nem kapott magyar alkotás ennyi jelölést – az MTI tájékoztatása szerint.

Berlin, 2017. február 18. Enyedi Ildikó, miután Testről és lélekről című alkotásáért átvette a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó ünnepségén 2017. február 18-án. (MTI/AP/Markus Schreiber)

Berlin, 2017. február 18.
Enyedi Ildikó, miután Testről és lélekről című alkotásáért átvette a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó ünnepségén 2017. február 18-án. (MTI/AP/Markus Schreiber)

Az Európai Filmakadémia tagjai a legjobb filmek közé jelölték még a 120 dobbanás percenként című francia filmet (rendező: Robin Campillo), az orosz–belga–német–francia koprodukcióban készült Szeretet nélkült (Andrej Zvjagincev), a finn–német A remény másik oldala című mozit (Aki Kaurismäki), valamint a svéd–német–francia–dán A négyzetet (Ruben Östlund).

Íme a kategóriák

A legjobb rendezőnek járó díjra esélyes Enyedi Ildikó mellett Andrej Zvjagincev (Szeretet nélkül), Jorgosz Lanthimosz (Egy szent szarvas meggyilkolása), Aki Kaurismäki (A remény másik oldala) és Ruben Östlund (A négyzet).

A legjobb női főszereplőt Borbély Alexandra, Juliette Binoche (Jöjj el napfény!), Paula Beer (Frantz), Isabelle Huppert (Happy End) és Florence Pugh (Lady Macbeth) közül választják ki.

A legjobb férfi főszereplő kategóriában Nahuel Pérez Biscayart (120 dobbanás percenként), Jean-Louis Trintignant (Happy End), Josef Hader (Stefan Zweig: Búcsú Európától), Colin Farrell (Egy szent szarvas meggyilkolása) és Claes Bang (A négyzet) kapott jelölést.

A legjobb forgatókönyv díjáért Enyedi Ildikó mellett versenyben van François Ozon (Frantz), Oleg Negin és Andrej Zvjagincev (Szeretet nélkül), Jorgosz Lanthimosz és Efthimisz Filippu (Egy szent szarvas meggyilkolása), illetve Ruben Östlund (A négyzet).

A rövidfilmek között Bucsi Réka Love című animációja is versenyben van.

Az Európai Filmdíjakat december 9-én adják át Berlinben.