Siker

A szavak ereje – 6 tipp a pozitív kommunikációhoz

Néha kicsit elhasználtnak tűnik a szó: kommunikáció, pedig ma már olyan fontos része az életünknek, mint a levegővétel. Hajlamosak vagyunk elbagatellizálni annak az erejét, hogy hogyan kommunikálunk egymással, pedig nem kellene. Ha nyitottak vagyunk, pozitívan állunk a másik félhez és így is fogalmazunk, biztosan megtapasztalhatjuk, hogy szinte minden élethelyzetben segítségünkre lehet a pozitív kommunikáció. Íme 6 tipp, hogy hogyan szoktassuk rá magunkat.

Legyünk egyenesek és nyíltak

Mert néha a legrövidebb út a legjobb választás. Ne kerülgessük a forró kását, válasszuk az őszinteséget, ne kerteljünk. De sose felejtsük el: a nyíltság nem egyenlő a nyers fogalmazásmóddal. Szépen, kedvesen és választékosan is elmondhatjuk, hogy mit gondolunk, anélkül, hogy megsértenénk a másikat.

Keressük a közös nevezőt

Mindig egyszerűbb megtalálni valakivel a hangot, és jó irányba terelni a beszélgetést, ha megtaláljuk azt a közös pontot, ami mind a kettőnk számára érdekes és fontos. Egy ilyen kapocs segít átlendíteni minket egy esetleges feszültségen, és elérni a beszélgetés céljához.

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Figyeljünk a hangnemre

Hiába igyekszünk jól megfogalmazni a mondandónkat, esetleg figyelni a nonverbális jelzéseinkre, ha nem találjuk meg a megfelelő hangnemet, akkor könnyen félreérthetik a mondanivalónkat. Soha ne lépjünk fel agresszíven vagy követelőzően a másikkal szemben és mindig legyünk tisztelettudóak, hiszen mi is ezt várnánk el bármilyen szituációban. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a humor sok esetben átlendíthet minket a nehéz helyzeteken, de csak akkor, ha nem más kárára nevetünk.

Hallgassuk meg egymást

Hiszen a kommunikáció lényege éppen az, hogy nem egyoldalú, nemcsak arról szól, hogy elmondjuk amit akarunk, hanem arról, hogy meghallgatjuk a másikat és lehetőség szerint megvitatjuk a problémát. Soha ne becsüljük alá annak a fontosságát, hogy igazán odafigyelünk egymásra.

A testbeszédünk is árulkodó

Nemcsak szavakkal, hanem a testünk jelzéseivel is kommunikálunk, így mindenképp érdemes odafigyelnünk arra, hogy vajon mit üzenünk. Mindig nagyon figyeljünk a szemkontaktusra, hiszen ez bizalmat ébreszt a másikban, és soha ne nézegessük türelmetlenül az óránkat, vagy ne sóhajtozzunk, mert azt hiheti a beszélgetőpartnerünk, hogy bárhol máshol szívesebben lennénk.  Ne fonjuk össze a karjainkat, mert az elutasítást sugallhat, de arra is figyeljünk, hogy ne legyünk tolakodóak.

Fotó: iStock.com/ level17

Fotó: iStock.com/ level17

Higgyünk a szavak erejében

Lehet, hogy nehéz elhinni, de a szavaknak valóban formáló ereje van az életünkre nézve. Gondoljunk csak bele, hogy hány olyan apróságra emlékszünk akár a gyerekkorunkból is, amikor valaki másnak a megjegyzése befolyásolta a hangulatunkat, érzéseinket. Lehet, hogy egy tanártól azt hallottuk, hogy nem vagyunk elég jók és ezért mi is szépen lassan elhittük magunkról, hogy valóban így van. Minden szó, amit kimondunk, hatással lehet valaki másnak az életére, így alaposan válogassuk meg, hogy mit mondunk, és hogyan tesszük. Próbáljuk pozitívan látni a világot és ez a kifejezésmódunkra és a kommunikációnkra is hatással lesz.

A témával bővebben foglalkozik a Ridikül mai adása, amelynek címe: Hogyan mondjam el? – avagy a pozitív kommunikáció fontossága. A stúdióban beszélget Auksz Éva, Frank Orsolya, Menich Judit, és meglepetés-férfivendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük vissza.