Egészség

Az Alzheimer-kór hihetetlenül korai jelei

A rettegett betegségnek már egészen fiatalon, 40-50 éves korban vannak jelei, amiket időben észrevéve még sokat tehetünk jó állapotunk megőrzéséért.

A november hónap Ronald Reagan 1983-as ötlete nyomán az Alzheimer-kór hónapja – maga az egykori elnök is tíz éven át volt a betegség foglya. Nemcsak azért fontos beszélni róla, mert ahogy az emberek életkora nő, úgy egyre többen szenvednek a betegségben, de azért is, hogy időben felfigyeljünk az intő jelekre. A közhiedelemmel ellenétben ugyanis nem csupán nyugdíj után jelentkezhetnek az Alzheimer jelei, hanem már a negyvenes-ötvenes éveinkben is. Lássuk, mik ezek, hogy ha egyelőre meggyógyítani nem is, de még időben le tudjuk lassítani pusztító munkáját!

Memóriavesztés 

Ez a leggyakoribb tünet. Gyorsan elfelejtjük a nemrég hallott, megtanult információkat? Fontos dátumok, időpontok, évfordulók, emlékek nem jutnak eszünkbe? Ugyanazt kérdezzük újra és újra, anélkül, hogy ez feltűnne, amíg nem szól valaki? Mindenütt emlékeztetők, naptárak, cetlik vesznek körbe? Lehet, hogy érdemes elmenni egy kivizsgálásra.

Fotó: iStock.com/CREATISTA

Fotó: iStock.com/CREATISTA

Tervezés és problémamegoldás

A kór egyik jele lehet az is, ha nehezen tervezünk meg eseményeket, és bonyolultnak, fárasztónak tartjuk tartani magunkat az ütemtervhez. Nehéz betartani a recept utasításait, még akkor is, ha már százszor elkészítettük az adott ételt? Nehéz koncentrálni a részletekre, főleg, ha számokat tartalmaznak?

A napi rutin mint kihívás

Még a megszokott, ismerős dolgok is nehézzé válhatnak. Előfordul, hogy elfelejtjük a százszor is megjárt útvonalat autóval, esetleg gyalog, vagy nehéz egy egész napot bírni aggyal a munkahelyünkön. Még kedvenc játékaink szabályai is kimehetnek a fejünkből.

Az idő és a tér csak összezavar 

Könnyen eltévedünk, nehéz fontos emlékeket felidézni, vagy elhelyezni magunkat térben és időben? Könnyen elveszünk, eltévedünk, elfelejtjük, hol is vagyunk, hogy jutottunk oda, vagy hova akartunk menni? Ideje felkeresni az orvosunkat.

Látásváltozás

Nehéz lehet elolvasni a betűket, szavakat a lapokon, megterhelőnek érezhetjük, hogy egy egész könyvet végigolvassunk? Ugyanígy gond lehet felmérni a távolságot két dolog között, különválasztani a színeket, és pontosan, szabályosan vezetni az autót.

Fotó: iStock.com/heitsmejust

Fotó: iStock.com/heitsmejust

A beszélgetések nehézzé válnak 

Előfordulhat, hogy úgy érezzük, megszokott szókincsünket mintha ellopta volna tőlünk valaki. Nehéz megtalálni a megfelelő szavakat, kifejezéseket, esetleg rossz néven nevezünk dolgokat. Így aztán persze a beszélgetések is nehézkessé válnak, több időbe telik, mire kifejezzük magunkat, vagy épp rájövünk, hogy ugyanazt a mondatot hajtogatjuk egy ideje, ezért visszahúzódóvá, csendessé válhatunk, hogy elkerüljük a kínos szituációkat. A munkahelyünkön igyekezhetünk kibújni a feladatok alól, vagy épp az onnan kapott fizetésünkkel akadnak bajaink.

Elveszítünk dolgokat

Persze senki sem emlékszik arra pontosan, hol is hagyta a kulcsát vagy a telefonját, de ha túl gyakran kell keresgélnünk dolgainkat, az intő jel lehet. Ahogy az is, ha szokatlan helyeken bukkanunk rájuk, például a hűtőben, ahol mondjuk a kulcsunknak vagy a mappánknak semmi keresnivalója. Mivel persze nehéz elhinni, hogy a mi agyunk volt a ludas, akár környezetünket is megvádolhatjuk azzal, hogy direkt, tréfából teszik át dolgainkat más helyekre, mint amikre mi emlékeztünk.

Több pihenés, megváltozott szokások 

Ha nagyon megerőltetőnek tartjuk megszokott hobbijainkat is, romlott a finommotorikánk, mozgásunk, azon kapjuk magunkat, hogy sokat alszunk, többet pihenünk, és hangulatváltozások is keserítik mindennapjainkat, érdemes felfigyelni. Mindennapi szokásaink is megváltozhatnak, nem tudjuk felidézni, mikor zuhanyoztunk utoljára, vagy nem épp az időjárásnak megfelelően öltözünk fel. Ha aggódunk, vagy hasonló jeleket tapasztalunk magunkon, minél előbb forduljunk orvoshoz. Persze a diagnózistól mindenki fél, de sokkal rosszabb egy ismeretlen, láthatatlan ellenséggel szélmalomharcot vívni, mint kezünkbe venni saját egészségünket, életünket. Ha ki is derül, hogy betegek vagyunk, az időben elkezdett gyakorlatok, kezelések, gyógyszerek lelassíthatják a betegség haladását, és tovább önállóak, aktívak, életvidámak maradhatunk.