Egészség

Heves, nyilalló, élénk fájdalom – amikor az isiász jelentkezik

Bár fiatalabbaknál is megjelenhet az ülőidegzsába, vagy más néven isiász, jellemzően inkább a középkorúaknál vagy idősebbeknél előforduló, heves, nyilalló, élénk fájdalom. Az alsó deréktájon a derékban, illetve a keresztcsont tájékában jelentkezik. Rendszeres sporttal, masszázzsal és tudatos étrenddel megelőzhető, korai szakaszában jó arányban gyógyítható is.

Az idegzsába egy rohamok alakjában fellépő heves fájdalom, amely valamely érzőideg lefutása mentén érződik. Az ilyen ideget megnyomva élénk fájdalom jelentkezik. Előfordulhat minden korban, de főleg középkorúaknál vagy idősebbeknél. A serdülés, a terhesség, a gyermekágy és a menzesz kimaradása olyan időszakok, amelyek ezekre a zsábákra rendkívül hajlamosíthatnak. Legfontosabb okok közül az ideges terheltség, a kimerítő betegségek, a vérszegénység, a fertőző betegségek, a mérgezések, a külső sérülések és főleg a meghűlés említhetők – a Wikipédia szerint. A fájdalmi roham néhány percig, de olykor néhány óráig is eltarthat. A fájdalom nem folytonos, hanem lökésenként jön, szúró, szaggató, fúró jelleggel. A rohamot könnyezés, nyáladzás, helyi izzadás, elsápadás vagy kipirulás, helyi püffedés, sőt hólyagos bőrkiütés is kísérheti.

Fotó: iStock.com/MilanMarkovic

Fotó: iStock.com/MilanMarkovic

Jellemzők a zsábákra a nyomási pontok, azaz a megbetegedett idegre gyakorolt nyomás egyes körülírt helyeken igen élénk fájdalmat kelthet. A probléma huzamos fennállása a közérzet zavaraihoz vezet. A betegség korai szakaszban viszonylag jó arányban, idült esetekben azonban igen rossz arányban gyógyítható.

Megelőzés, kezelés

Kezelésére elsősorban a rendszeres testmozgás javasolt, illetve az adott testterület vérrel való ellátása például masszírozás révén. A kezelés testrésztől függően eltérő lehet. A változatos étrend is fontos lehet az idegzsába elkerüléséhez. Amit azonban érdemes kerülni, az a túlzott alkoholfogyasztás, a fűszeres ételek és a túlságosan húsos étrend – sorolja a Wikipédia. Ezenkívül többek között a fájdalomcsillapító kenőcsök is hatásosak lehetnek, valamint a gyógyfürdők jótékony hatását is érdemes megemlíteni.

Ülőidegzsába vagy isiász

Ülőidegzsábán vagy isiászon az alsó deréktájon a derékba, illetve a keresztcsont tájékába nyilalló, hirtelen fellépő fájdalmat értjük. Az ágyéki gerincoszlop feletti vastag hátizom heves fájdalma ez, amelyet akár egyetlen rossz mozdulat is kiválthat. Előfordulása nem korhoz kötött, ugyanis fiataloknál is előfordulhat, bár jellemzően az idősebb korban gyakoribb lehet az erősebb kopások és bemaródások miatt. Az isiász önmagában nem betegség, de a gerincoszlop alsó részének túlterhelésére vagy működési rendellenességére utaló, figyelmeztető jel lehet. Véglegesen általában nem gyógyíthatók, de odafigyeléssel jól karbantartható állapot érhető el.

Fotó: iStock.com/fizkes

Fotó: iStock.com/fizkes

Az isiászos fájdalmak azonban nem korlátozódnak csak a keresztcsont tájékára, hanem az ülepen át az egyik alsó végtagba (ritkán mindkettőbe) kisugárzódhatnak. Érzészavarok léphetnek föl, amelyek a combra, a lábszárra, a lábfejre is ráterjedhetnek és a végtag izomzatának gyengeségével, akár átmeneti bénulásos jelenségeivel járhatnak együtt. Merev, görcsös tartásba kényszeríthet, és a legtöbb mozdulat újabb nyilalló fájdalmat okozhat.

Mit lehet tenni a fájdalom ellen?

A heves fájdalom alatt legjobb, ha sima, nem süppedős felületen a hátunkon fekszünk. Előtte tegyünk a lábunkhoz párnát vagy összehajtogatott takarót. Lépcsőszerű fekvéssel ugyanis tehermentesítjük a porckorongokat. A hátunkon fekve kicsit húzzuk fel térdünket és kezünkkel segítve a lábszárat helyezzük a párnára vagy takaróra. Maradjunk mindaddig fekve, amíg megtehetjük. Ha fájdalmak lépnének föl, óvatosan forduljunk vagy helyezkedjünk, amíg a fájdalom el nem múlik.