Konyha

Sokoldalú, illatozó növény a konyhában: a menta

Teaként, süteménybe, illatósítónak is tökéletes a menta, ezért érdemes otthon helyet szorítani neki a fűszerkertünkben. Friss, élénk íze bármilyen fogást képes megbolondítani, ráadásul az egészségünkre nézve is számos pozitív hatással bír. Íme néhány érdekesség róla.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte, mit érdemes tudni erről az illatos növényről.

1. A menta az ajakosok családjába tartozó évelő, lágy szárú növény. Több mint húsz faja ismeretes. Hazánkban a legismertebb a bors- vagy borsos menta, amelyet angol mentaként is említenek, illetve a fodormenta. A termesztett  mentafajok  közül  a  borsmenta a legjelentősebb. Nevében a bors előtag számos más nyelvben is megtalálható, a faj jellegzetesen csípős, aromás ízére utal.

2. Léteznek olyan különleges mentafajok is, amelyeknél a kellemes mentolos aromán felül további illatok és ízek is felfedezhetők, ilyen például a citrom-, az alma-, a narancs- vagy az ananászmenta, illetve a zöldesbarna levelű csokoládémenta.

3. Neve görög eredetű. A  görög  mitológia úgy tartja, hogy Menthe nimfára szemet vetett Hádész, az alvilág istene, akinek  féltékeny és feldühödött  felesége,  Perszephoné  fűszer-  és gyógynövénnyé változtatta a gyönyörű nimfát. Egy másik verzió szerint azonban Hádész változtatta át a nimfát mentává, így mentette meg őt Perszephoné bosszújától.

4. A menta nagyon könnyen termeszthető, fagytűrő növény. Tápanyagban gazdag talajt igényel, fény- és vízigényes. Virágládába és cserépbe egyaránt ültethető, viszont ajánlatos átgondolni, hová  rakjuk a kertben, mivel nagyon gyorsan és agresszíven terjed.

Fotó: iStock.com/La_vanda

Fotó: iStock.com/La_vanda

5. Ha szárítani akarjuk, akkor az ollóval levágott hajtásokat (egyszerre legfeljebb tíz darabot) három percre  mikrohullámú sütőbe kell rakni úgy, hogy egy kis pohárban fél deciliter vizet is melléteszünk. A hajtások csokorba kötve is száríthatók a padláson, illetve sötét, száraz, huzatos helyen fellógatva, ahogy azt  nagyanyáink tették egykor.

6. A borsmenta illóolaját a frissen szedett virágrügyes hajtásokból desztillálással nyerik. A kozmetikai  ikkeknél számos termék összetevői között felbukkan a  menta, gondoljunk csak a szájvizekre, a fogkrémekre, az illatszerekre, a krémekre és a fürdőszerekre. Hűsítő lábfürdőt otthon is egyszerűen készíthetünk  belőle,  csupán egy csésze mentateára van szükség hozzá.

7.  Görcsoldó  és  antibakteriális hatású gyógynövény, amely emésztési zavarokban, puffadás esetén,  valamint az epehólyag és az epevezeték gyulladásos  betegségeinek kezelésére is alkalmazható. Külsőleg az illóolaja meghűléses betegségek, valamit köhögés esetén jótékony hatású. Fontos tudni, hogy  kisgyermekeknél tilos mentoltartalmú készítményeket alkalmazni, mivel a mentol allergiás reakciót válthat ki.

8. Egy csésze mentatea revitalizál, azaz élénkít, elűzi az álmosságot,  a  fáradságot, serkenti az agyműködést és a gondolkodást. A mentateához egy evőkanál szárított levélből 1,5 dl vízzel forrázatot készítünk, öt–tíz percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.  Ízlés szerint édesíthetjük. A  mértéktartás itt is ajánlatos, naponta három-négy csészével fogyasztható.

9. Amíg nálunk a mentatea  jóformán csak a meghűléses betegségek idején kerül előtérbe, addig Észak-Afrikában és az arab világban nagy hagyománya van a gyakori fogyasztásának. Náluk a díszes  ezüst- vagy rézkannában felszolgált forró, illatos tea elkortyolása hozzátartozik a mindennapokhoz.

10. Egy-egy levélke elrágcsálása bármikor frissíti aleheletet, de a konyhában ételek és italok ízesítésére is felhasználható. Csokoládés desszertek  készítéséhez, zöldség- és gyümölcssalátákhoz, halakhoz, húsokhoz és  joghurthoz is kitűnő, és a mentafagylaltról sem szabad megfeledkezni.