Egészség

Nem szoktunk álmodni? Ez lehet az oka!

Nem álmodunk, vagy csak nem emlékszünk rá? Rendszeresen ébredhetünk úgy, hogy azt érezzük, kialvatlanok maradtunk, fáradtak és enerváltak. Ráadásul az idejét sem tudjuk, hogy mikor álmodtunk bármit is – akár jót, akár rosszat. Mi lehet ennek az oka?

A szakemberek természetesen azt már megállapították, hogy az alvás több szakaszból áll. Ezek között van egy olyan, amelyiket REM fázisnak neveztek el (Rapid Eye Movement, vagyis gyors szemmozgás). Ez az alvásszakasz azért kapta ezt a nevet, mert a légzés ilyenkor szabálytalanabb, gyorsabb és kevésbé mély. A szemek gyors mozgást végeznek mindenféle irányban, a végtagok izmai átmenetileg képtelenek a mozgásra. És az álmok túlnyomó többsége is a REM fázisban történik – olvasható a Wikipédián. A vizsgálatok szerint ugyanis ekkor az agynak azok a területei aktívak, amelyek a tanulásban, a gondolkodásban, a dolgok megszervezésében vesznek részt. A REM fázisból a legkönnyebb felébredni, ez gyakran meg is történik (rövid időre, néhány másodpercre), de erre a reggeli felébredésnél valószínűleg nem emlékszünk.

Fotó: iStock.com/ValeriyLebedev

Fotó: iStock.com/ValeriyLebedev

Miért nem álmodunk?

Erre valószínűleg az életmódunkban kell keresnünk a választ. Zavaró tényező lehet például már az is, ha valami világít a szobában, ahol alszunk, és ez zavarhatja az alvásunkat, de a szobában mérhető hőmérséklet és a szellőzés is befolyásolhatja az alvásunkat. Ahogyan az is hozzájárulhat, hogy nincs kialakult bioritmusunk, más időpontokban fekszünk és kelünk, így a szervezetünk nem tud rendszert kialakítani a saját maga számára. És ha a szerveztünk nem képes REM állapotba kerülni, mert rosszul alszunk, akkor az álmok is elmaradhatnak.

Mi a baj ezzel?

A szakemberek szerint azon túl, hogy a rossz alvás miatt nem pihenjük ki magunkat, és valószínűleg másnap is fáradtak leszünk, az ilyen nem pihentető, álom nélküli alvások hatására akár még hízhatunk is, vagy más egészségügyi következményei lehetnek. Nem beszélve arról, hogy romolhatnak a reflexeink, türelmetlenebbek lehetünk miatta. Nem azért, mert nem álmodtunk, hanem mert nem is jutottunk el az alvás REM fázisába, ami pedig azért történhetett, mert rosszul, nyugtalanul aludtunk.