Egészség

Életet menthet az alapos kézmosás – ne feledkezzünk meg róla

Az egyik legfontosabb higiéniai szokás az alapos kézmosás – ennek a világnapja van ma. Az egyik legkoszosabb bőrfelület ugyanis a kézfejünk, hiszen mindent ezzel fogunk; kapaszkodunk, hozzáérünk, megsimítunk és megfogdosunk mindent. Nem csoda, ha a fertőzések átviteléért jórészt a kézmosás elmulasztása okolható.

Az egyik legfontosabb higiénés szokás, amit gyerekként megtanítanak nekünk, az a kézmosás fontossága. Eleinte persze minden gyerek hajlamos elfelejteni, úgy kell rájuk szólni, hogy aztán automatikus tevékenységgé váljon, és később szó nélkül mossuk meg a kezeinket – különösen étkezések előtt, de minden esetben, amikor csak a szükségét érezzük. A tisztaság, a tiszta kéz fontos, hiszen a különféle fertőzések megelőzésében a kezeink higiéniája az egyik legfontosabb dolog – olvasható az ÁNTSZ honlapján.

És jól ismerjük a kézmosás fontosságát Semmelweis Ignác felfedezésének történetéből is. A tudós ugyanis rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után átjártak a szülészeti osztályára, és ott fertőtlenítetlen kézzel vizsgálták a várandósokat – írja a Wikipédia. A bábák nem végeztek boncolást, így a vérmérgezés ilyen fajtája harmadannyi esetben fordult elő más klinikákon. Semmelweis kötelezte az orvosokat, az orvostanhallgatókat és az ápolószemélyzetet arra, hogy a szülészeti osztályokra történő belépés előtt klórmészoldatos vízben mossanak kezet, majd kötelezővé tette az egyes betegek vizsgálata közötti klóros kézmosást is (ami könyékig, körömkefével végrehajtott, negyedórás procedúra volt). Akkoriban ezek rendkívül népszerűtlen intézkedések voltak.

Fotó: iStock.com/tfexshutter

Fotó: iStock.com/tfexshutter

Az egészségügyben egyébként is különös fontossága van a kézmosásnak, a fertőtlenítésnek és általában a higiéniának. A szakemberek szerint az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések túlnyomó többsége közvetlen érintkezéssel terjed, vagyis a beteget ellátó személyzet kezéről kerülhet át a kórokozó egyik betegről a másikra. Ezért az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésében a kézhigiéné az egyik legfontosabb dolog.

Legegyszerűbb, leghatékonyabb

A szakemberek elmondása szerint a külső környezettel közvetlenül érintkezésbe kerülő bőrfelszínek közül a kéz bőre tekinthető a legszennyezettebbnek, és talán az egyik legfertőzőbbnek is. Ezért is javasolják a minél gyakoribb, szappanos kézmosást nekünk, hiszen ezzel tudjuk a leghatásosabban és a legegyszerűbben megelőzni a fertőzést. Ugyanis a fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezés útján terjed – olvasható az ÁNTSZ tájékoztatásában.

Fotó: iStock.com/milicad

Fotó: iStock.com/milicad

Eszerint az egyik leggyakoribb, a piszkos kéz által közvetített fertőzések a légúti fertőzések (nátha, influenza, tüdőgyulladás), a fertőző hasmenéses megbetegedések és bizonyos típusú májgyulladások. Felhívják a figyelmet, hogy a baktériumok és vírusok terjedésének megakadályozásához a szappanos kézmosás a legjobb, legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer.

Életet menthet

A fejlődő országokban napjainkban is több mint három és fél millió 5 év alatti kisgyerek hal meg hasmenéses megbetegedésben és tüdőgyulladásban, pedig alapos kézmosással a hasmenéses megbetegedések száma átlagosan 45 százalékkal, a légúti megbetegedések száma pedig 23 százalékkal csökkenthető.

A helyes kézmosás lépésről lépésre

  • Nedvesítsük meg a kezünket meleg (langyos) vízzel.
  • Szappanozzuk be alaposan a kezünket!
  • Dörzsöljük, mossuk a kezünket legalább 20 másodpercig. Mossuk meg a tenyerünket, a kézfejet, a csuklót, az ujjak közét és a köröm alatti részt is (ehhez használhatunk körömkefét is).
  • Öblítsük le a kezünket bő folyó vízzel.
  • A kézmosást követően kerüljük az agyonhasznált törülközőket. A legjobb a tiszta, száraz törülköző, ha ilyen nincs, használhatunk papírtörlőt vagy falra szerelt kézszárítót.

Fontos, hogy koszos kézzel ne érintsük vagy dörzsöljük a szemünket, orrunkat, szánkat, mert a kórokozók a szennyezett kézről bejuthatnak a szervezetünkbe!