Egészség

Jelek, hogy túl sok sót fogyasztunk

A só alapvető fontosságú a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz. Ha egyáltalán nem fogyasztunk sót, az ugyanúgy veszélyes, mint ha túlzásba visszük.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az aktuális ajánlott napi maximumérték 5 gramm só, ami egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Lássuk, mik lehetnek a jelei, ha túl sok sót fogyasztunk!

Romló szellemi teljesítmény

Kutatások igazolták, hogy azoknál, akiknek mindennapi étrendjük bővelkedik a sóban, korábban és gyorsabban jelentkeznek a szellemi hanyatlás jelei. Ez különösen igaz azokra, akik mozgásszegény életmódot is folytatnak mindemellett.

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Vesekő

A túlzott sófogyasztás pluszterhet ró a vesénkre is, és hatására kristályos anyag csapódik ki a vizeletünkben, ami összeállva vesekövet okoz. Ha éles fájdalmat érzünk, mindenképpen keressük fel az orvost.

Magas vérnyomás

A só vízmegkötő hatással bír, és ha túl sokat fogyasztunk belőle, az arra készteti szívünket, hogy erősebben dolgozzunk – ez pedig magas vérnyomáshoz vezethet.

Duzzanatok a testen

Akár már egyetlen napi túlzott sóbevitel is azt eredményezheti, hogy másnap reggel duzzanatokat, úgynevezett ödémákat tapasztalunk testünk különböző részein. Ez is azért van, mert a só megköti a vizet a szervezetünkben, és az felgyülemlik bizonyos testrészeken.

Erős szomjúságérzet

A nátrium-klorid, ha túl sok van belőle szervezetünkben, felboríthatja vízháztartásunkat, emiatt pedig azt érezhetjük, hogy állandóan szomjasak vagyunk. Ilyenkor egyébként még az ajánlott napi folyadékmennyiségnél (2-3 liter) is többet kell fogyasztanunk, hogy megelőzzük a dehidratációt.

Persze a fenti jelek más egészségügyi folyamatokra is utalhatnak, tehát minden esetben bízzuk inkább az orvosra a diagnózis felállítását – azonban ajánlott jeleznünk neki, ha sóban gazdag étrendet követünk.