Otthon

Így válhatunk minimalistává: az első lépések

A minimalista életmód lényege, hogy a kevesebb több, vagyis hogy minél kevesebb dolog vegyen bennünket körül, dobjuk ki a felesleget, ne halmozzuk a tárgyakat magunk körül, csak azt tartsuk meg, amire tényleg szükségünk van. Olyan egyszerűnek tűnik, pedig nem biztos, hogy az. Íme egy ki segítség az első lépésekhez!

Kezdjük például a ruhatárunkkal: szelektáljunk, de úgy igazán. Legyük szigorúak és erősek, és tényleg csak azokat a darabokat tartsuk meg, amiket hordunk, amikre szükségünk van, de azokat a nadrágokat, pólókat és kabátokat, amiket már egy éve nem hordtunk, tegyük zsákba és adományozzuk el, mert valószínűleg nem is fogjuk felvenni azokat.

Fotó: iStock.com/lookslike

Fotó: iStock.com/lookslike

Az otthonunkat is szabadítsuk meg a feleslegtől, és csak azokat a tárgyakat tartsuk meg, amiket használunk. Ez igaz a bútorokra, de a különféle lakberendezési tárgyakra is. Vagyis mehetnek a kukába (adományba) a különféle vázák és díszek, amik csak a port fogják, de valójában semmi szükség rájuk. Tegyünk rendet minden helyiségben, és törekedjünk arra, hogy minél több mindent pakoljunk ki onnan, és csak azok a dolgok maradjanak, amiket tényleg, de TÉNYLEG használunk.

Az elengedés szépsége

Ezután szelektálhatunk a fiókokban, a táskánkban, és mindenhol, ahol csak felhalmozzuk a dolgokat, pedig teljesen feleslegesek. Eleinte furcsa lehet majd, hiszen az elengedés ebben az esetben is nehezünkre eshet, főleg, ha érzelmileg is kötődünk az egyes tárgyakhoz, de ha szükségtelen a jelenlétük, akkor érdemes megszabadulni tőlük. Nagyobb lesz a terünk, tisztábbnak, rendezettebbnek tűnik majd a lakás. S egy idő után már eszünkbe sem jut az a sok kacat, amitől olyan nehéz volt egyszer megválni.