Konyha

Halrudacskateszt: számos hibát tártak fel a szakemberek

A legújabb termékteszten 30 különböző halrudacskát ellenőriztek a szakemberek. A konyhakész termékeket hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatoknak is alávetették. Összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás.

Laboratóriumban megmérték többek között a halrudak fehérje- és sótartalmát, valamint a nehézfém szennyezők előfordulását a Szupermenta terméktesztjén – tudtuk meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményéből. Valamennyi termék megfelelt az élelmiszer-biztonsági kritériumoknak, de bizonyos hiányosságokat feltárt a vizsgálat. Összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. A súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki.

A teszt menete

A gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött halrudacskákon minőségi és biztonsági vizsgálatokat egyaránt végeztek a hivatal munkatársai. A 30 termék fehérje- és sótartalma mellett megmérték a nehézfém szennyezők előfordulását is. Elvégezték továbbá a halfajok azonosítását, és ezúttal sem maradt el a termékek jelölésének ellenőrzése sem.

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash/ Casey Lee

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash/ Casey Lee

A nehézfémtartalom egyik halrudacska esetében sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket, ahogyan azok sótartalma is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek. Két termék esetében azonban a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat. A jelöléssel további problémák is akadtak.

Jelölési hibák

A halrudak esetében lényeges tulajdonság, hogy milyen halalapanyagból állítják elő. A termékek nagyobb részét halfiléből készítik, de sok olyan termék is található a piaci kínálatban, amelyek alapja aprított vagy darált halhús, illetve halhúspép. Ha a halrudacska nem filé alapanyagból készült, arról a vásárlót egyértelműen tájékoztatni kell a termék megnevezésében. Súlyos hibának számított, ha ez a megnevezés nem megfelelő vagy hiányos volt.

Kisebb hiányosságnak számítottak a tápértékjelöléssel és az adalékanyagok pontatlan megjelenítésével kapcsolatos eltérések.

A halfaj feltüntetése a halat összetevőként tartalmazó, feldolgozott termékek esetében nem kötelező, a vizsgált 30 halrudacska többségénél mégis szerepeltették. A szakemberek 13 terméknél tudták elvégezni a fajazonossági vizsgálatot, és egy esetben találtak eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között.

És a végeredmény

Mind a 30 vizsgált halrudacska biztonságosnak bizonyult, de az egyéb hiányosságok miatt összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. 3 esetben a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti a Nébih, és kötelezi a hibák kijavítására. Főként a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is laikus és szakértő kóstolók vettek részt, akik a termékek ízét, állományát, illatát, valamint külső megjelenését értékelték.