Konyha

Egy szuperegészséges finomság – 3 recept avokádóval

Krémes, zöld, finom és nagyon egészséges – az avokádó jó hatással van a szívünkre, az emésztésünkre, és még a fogyókúrába is beilleszthető. Íme 3 ínycsiklandó avokádós recept!

Talán meglepő, de az avokádó valójában gyümölcs. Magas a telítetlenzsírsav-tartalma, ami az úgynevezett „jófajta” zsír, hiszen segít a koleszterinszint helyreállításában. Emellett bővelkedik B-, C- és K-vitaminban, káliumban, folsavban, és kisebb mennyiségben  magnézium, vas, A- és E-vitamin is található benne. Ha éretlenül vesszük, várjunk vele egy napot, amíg megpuhul. Vágjuk félbe, csavarjunk rajta egyet és nyissuk szét, majd kanállal szedjük ki a magját. Ezután egyszerűen lefejthetjük róla a héját.

Avokádós guacamole

A guacamole a mexikói konyha remeke, tulajdonképpen egy szendvicskrém vagy töltelék, amit számtalanféleképpen felhasználhatunk. Kockázzuk fel az avokádót, tegyük egy tálba, és keverjük bele egy citrom levét. Ízlés szerint szórjunk hozzá sót, borsot és köményt, majd pépesítsük. Végül keverjünk bele egy negyed apróra vágott lila hagymát és egy szintén apróra vágott paradicsomot.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Tonhalas avokádó

Pépesítsük le egy tonhalkonzerv tartalmát, keverjünk hozzá apróra vágott kaliforniai paprikát, apróra vágott metélőhagymát, sózzuk, borsozzuk, és öntsünk rá egy kis citromlevet. Ezzel töltsük meg a félbevágott, kimagozott avokádókat, és vagy így fogyasszuk, vagy rakjuk 5-8 percre az előmelegített sütőbe.

Tojássaláta avokádóval

Főzzünk meg 5 tojást, majd nyomkodjuk szét őket villával. Egy másik tálban pépesítsük az avokádó húsát, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg egy kis citromlével, végül pedig keverjük össze a tojással. Pirítósra kenve is kiváló.