Otthon

Hogy ne csak egy lakásunk legyen, hanem otthonunk – interjú

Krivarics Ditta bloggerrel beszélgettünk a lakberendezés trendjeiről, buktatóiról, zsákutcáiról, de azt is elárulta nekünk, miképp lehet leegyszerűsíteni a tervezés és a kivitelezés folyamatát.

Nemcsak inspirálod a lakberendezés iránt érdeklődőket, de egyéni konzultációkat is tartasz. Kik fordulnak hozzád általában, mik a leggyakoribb problémák, és miképp tudsz rajtuk segíteni?

A konzultációk nagyon változatosak, van, aki építkezik, és együtt átnézzük az alaprajzot, finomítunk rajta. Legjobb, ha abban a fázisban kerül sor erre, amikor még nincs engedélyezve a terv, így hozzányúlhatunk nyílászárókhoz, szerkezeti dolgokhoz is, ha szükséges. Van, amikor szűkebb témát veszünk végig nagyon részletesen, például elkészítünk közösen egy pontos konyhatervet vagy éppen világítástervet. És persze vannak elrendezésbeli és stílusbeli kérdések is. Ez is változatos, sok minden függ attól, hogy mennyire pontos az elképzelés, van-e egyáltalán elképzelés. Van, amikor nagyon az alapoknál kell kezdeni, és van, amikor csak finomítani kell a dolgokon, ilyenkor arra is van idő, hogy akár pár konkrét dolgot kinézzünk. Nincs két egyforma eset.

Fotó: Krivarics Ditta

Fotó: Krivarics Ditta

Fotó: Krivarics Ditta

Fotó: Krivarics Ditta

Krivarics Ditta

„Egy igazi otthon a számomra – azon túl, hogy alaposan megtervezett és tökéletesen funkcionál – eklektikus, tükrözi az ott élők személyiségét, olyan tárgyakkal van megtöltve, amelyeknek története van. Szeretem, ha a dekoráció személyes, és nem egyenképek vannak a falon. Inkább legyen egy kicsit tökéletlen, kaotikus, mint modoros. Kell a humor és egy-egy meghökkentő vagy oda nem illő tárgy.”


Ehhez képest mit nyújtanak az online tanfolyamaid, kiknek ajánlod?

Elsősorban építkezőknek, felújítóknak ajánlom a tanfolyamokat, de sokan vannak, akiket csak hobbi szinten érdekel a lakberendezés, sőt, jó pár kolléga hallgatóm is van, sőt olyan is, aki végül lakberendező lett a tanfolyamaim hatására.

A tanfolyamok olyan tudást adnak, amivel az emberek megtanulhatják az alapokat, így egészen biztos, hogy nem követnek el nagy hibákat. Itt alapvetően nekik kell dolgozni, ők terveznek, de a zárt csoportban bármelyik hallgató kérdezhet, ha elakadt, vagy tanácsra lenne szüksége. Szóval senki sem marad egyedül.

Neked személy szerint melyik a kedvenc témád a lakberendezésen belül?

Nehéz erre a kérdésre válaszolni, és idővel ez változni is szokott, az is befolyásolja, hogy éppen milyen élethelyzetben vagyok, mi foglalkoztat. Most egy ideje a kedvenc témám, hogy miképp lehet egy otthont személyessé tenni oly módon, hogy ne csak lakás legyen, hanem visszatükrözze az ott élők személyiségét, elvégre ez a végső célja mindenkinek. Ezt nagyon nehéz megtanítani, ehhez képest a tervezés teljesen egyértelmű dolog, a stílusokat is könnyen át lehet adni, de hogy mit mivel és hogyan mixeljünk, hogyan vigyük bele saját magunkat, az kemény dió.

Mi most a legnagyobb trend a lakberendezésben?

Sok trend van párhuzamosan, erről oldalakat lehetne írni. Kiemelek három nagy, általánosabb jelenséget, amelyek nemcsak a lakberendezésben figyelhetőek meg, de az élet más területein is ugyanúgy jelen vannak.

  • Egyszerűsítés, minimalizálás, azaz ne gyűjtögessük a tárgyakat, mérlegeljünk, hogy tényleg szükségünk van-e az adott dologra. Ez nem azt jelenti, hogy csupasz legyen a lakás, és ne legyenek dekorok, közel sem, de az embernek általában sokkal több cucca van, mint amire valójában szüksége van, és probléma, hogy nem tudja hol tárolni, mégis újabbakat vesz. És innentől végtelen a történet, ha csak nem vált szemléletet. Ebbe a trendbe tartozik bele a „kapszulagardrób-mozgalom” is a divat területén. Ez egy válasz a fogyasztói társadalomra, és tág értelemben a környezetvédelembe is beletartozik. És a lakberendezési stílusoknál is megfigyelhető, hogy kezdenek egyre inkább előtérbe kerülni azok, amelyeknek az alapja az egyszerűség.
  • Naturalizmus, tehát minden, ami természetes, az előtérbe került. Én például sose szerettem a műanyagokat vagy a bútorlapból készült bútorokat, és a skandináv országokban is trend a természetes anyagokra való törekvés.
  • Perszonalizáció – ez a téma, ami engem is a legjobban foglalkoztat most, hogyan tudjuk személyessé tenni az életterünket. A nagyvilágban mindenki vágyik egy kis kuckóra, ami csak az övé, ahova visszahúzódhat. A lakás nemcsak egy funkcionális eszköz, hogy együnk, aludjunk, tisztálkodjuk, hanem az otthonunk, ahol megpihenhetünk, lazíthatunk. 
Fotó: Krivarics Ditta

Fotó: Krivarics Ditta

Mit látsz a legnagyobb gondnak, hibának, amit majdnem mindenki elkövet, aki felújítja, berendezi vagy csak csinosítgatja a lakását?

Nagyon sok ilyen van, de a legáltalánosabb talán, hogy nem látják be időben, hogy segítségre lenne szükségük, mert nincs meg a megfelelő tudásuk, pedig egy kis plusz-energiabefektetéssel és némi tanulással ezerszer könnyebb lenne.