Konyha

Húsmentes őszi finomság: gombás quiche

A quiche (ejtsd: kis) tulajdonképpen nem más, mint egy sós pite. Csak a képzeletünk szabhat határt annak, mivel készítjük – mi most az őszhöz kapcsolódva egy gombás változat receptjét hoztuk el.

A quiche „a franciák pizzája”, egy klasszikus francia étel: omlós tésztaágyon elhelyezett, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény. – Wikipédia

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 6 db tojás
  • 15 dkg margarin
  • 25 dkg gomba
  • 2 vöröshagyma
  • 2,5 dl tejföl
  • 15 dkg túró
  • 10 db koktélparadicsom
  • 20 dkg sajt
  • 1 marék metélőhagyma
  • só, bors, bazsalikom
  • olaj
Fotó: Freepik.com/dashu83

Fotó: Freepik.com/dashu83

Elkészítés

Dolgozzuk jól össze a lisztet a margarinnal, 2 tojással, kevés vízzel, és picit sózzuk meg. Tegyük félre pihenni a tésztát. Ezalatt szeljük karikákra a vöröshagymát, tegyük fel kis olajon pirulni, majd tisztítsuk meg a gombákat, szeleteljük fel azokat is, és dobjuk hozzá a hagymához. Közben verjük fel a 4 tojást egy tálban, vágjuk cikkekre a koktélparadicsomokat, daraboljuk fel a metélőhagymát, és mindezeket keverjük össze a túróval, a tejföllel és a fűszerekkel. Végül a megpirult hagymát és gombaszeleteket is keverjük bele.

A tésztánkat nyomkodjuk szét egy tortaformában úgy, hogy a pereme kb. 2 centivel magasabb maradjon, mint a belseje. Oszlassuk el rajta a tölteléket, reszeljük a tetejére a sajtot, és 180 fokra előmelegített sütőben 50 percig süssük.